Vágólapra másolva!
Túljegyezték a spanyol államkötvényeket, de magas kamatot követeltek meg a befektetők.
Vágólapra másolva!

A tervezett 1-2 milliárd eurónál nagyobb összegben, 2,22 milliárd euróért értékesített a spanyol államkincstár, de ezzel párhuzamosan jelentősen emelkedett a 2, 4 és 5 éves kötvények hozama csütörtökön.

Az államkötvények hozama azért fontos, mert ez mutatja meg, hogy a befektetők mekkora kamatért hajlandók hitelezni egy államnak. Ha a kamatok (hozamok) magasak, az azt mutatja, hogy kockázatosnak látják az ország gazdaságát, kevésbé bíznak annak gazdasági teljesítményében.

Az 5 éves spanyol államkötvény hozama a legmagasabb az euró bevezetése óta. Az 5 éves kötvényből 602 millió eurót értékesített a spanyol kincstár közel három és félszeres túljegyzés után. A papírra 6,072 százalékos hozam alakult ki az előző aukció 4,960 százalékos hozama után.

A 4 éves kötvényt több mint háromszorosan jegyezték túl. A Tesoro Público 918 millió eurót értékesített a kötvényből 5,457 százalékos átlaghozammal. Az előző aukción a hozam 4,867 százalék volt.

A 2 éves kötvény közel négyszeres túljegyzés mellett 700 millió euró értékben 4,706 százalékos átlaghozammal kelt el az előző aukció 2,069 százalékos átlaghozamához képest.