Vágólapra másolva!
Benyújtotta a parlamentnek Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítását, amely a jogszabályt az Európai Központi Bank, az MNB és a Nemzetközi Valutaalap véleményével összhangban alakítja át.
Vágólapra másolva!

A nemzetgazdasági miniszter által csütörtökön benyújtott törvényjavaslat szerint módosulnának a monetáris tanács tagjainak és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének felmentésére vonatkozó passzusok, a tanács tagjainak száma pedig legalább öt, legfeljebb 9 fő lehetne.

A módosítás szerint a monetáris tanácsnak nem kell megküldenie a kormánynak a testület napirendjét, és a kormány képviselője nem vesz részt a tanács ülésein, miután az erről szóló paragrafust hatályon kívül helyezné a most benyújtott módosító javaslat.

Az új törvény jelentősége, hogy ezzel várhatóan megnyílik az út a tárgyalások megkezdésére a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Erre utal a Magyar Nemzeti Bank szerdán nyilvánosságra hozott véleménye is. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és Varga Mihály tárca nélküli miniszter az IMF ügyvezető igazgatójának, Christine Lagarde-nak, az Európai Központi Bank (EKB), elnökének, Mario Draghinak és az Európai Bizottság alelnökének, pénzügyi biztosának, Olli Rehnnek küldött levelet. Ebben úgy fogalmaznak, hogy a magyar kormány elfogadta a nemzetközi intézmények által az ötoldalú tárgyalásokon megfogalmazott mindazon javaslatokat, amelyek a hiteltárgyalások megkezdésének előfeltételét képezték.

Varga Mihály, az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter korábban elmondta, hogy a jegybanktörvénynek ahhoz a - nemzetközi szervezetek által kritizált - pontjához viszont nem nyúlnak, amely egy új alelnök és még egy monetáristanács-tag kinevezésére biztosít lehetőséget. A miniszter már akkor jelezte, hogy ezekkel a témákkal kapcsolatban külön leveleket írnak majd.

Ezeket a héten el is küldték az Európai Bizottságnak, a Nemzetközi Valutaalapnak és az Európai Központi Banknak. Összesen öt levél született: Orbán Viktor kormányfő José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét arról tájékoztatta, hogy nem kíván előterjesztést tenni sem további jegybankalelnökre, sem pedig a monetáris tanács újabb tagjára. Ugyanilyen tartalmú levelet küldött a monetáris tanács létszámára vonatkozóan Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke Olli Rehn pénzügyi biztosnak.

Emellett a kormány képviseletében Varga Mihály, valamint az MNB elnöke, Simor András levelet írt az eddig lezajlott egyeztetésekről, a megszületett megegyezésről és a jegybanktörvény-módosítás elkészült tervezetéről Christine Lagarde IMF-vezérigazgatónak, Mario Draghi EKB-elnöknek és Olli Rehnnek.

Az a tény, hogy a magyar kormány új jegybanktörvény-változatot készített, és ezt terjeszti be a parlament elé, arra vall, hogy Varga Mihálynak, a nemrégiben kinevezett IMF-főtárgyalónak nagyobb a befolyása, mint elődjének, Fellegi Tamásnak volt - vélekedtek az MTI tudósítása szerint szerdai helyzetértékelésükben londoni elemzők, akik a felzárkózó piacokat vizsgálták.