Reformok is kellenek az IMF-hitel mellé

Vágólapra másolva!
Az egyik londoni elemzőcég szerint az IMF-hitelkeret csökkenti a magyar kockázati felárat, de a tartós bizalomhoz gazdaságpolitikai reformokra is szükség lesz.
Vágólapra másolva!

A Magyarországnak összeállítandó IMF-hitelprogram bizonyosan csökkenti majd rövid távon a magyar - térségi átlagnál magasabb - kockázati felárakat, de ahhoz, hogy ez a hatás tartósabban, középtávon is érvényesülhessen, a programnak további gazdasági reformokra és gazdaságpolitikai váltásra is ösztönöznie kellene a magyar kormányt - vélekedtek csütörtöki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai az IMF/EU-tárgyalások legutóbbi fejleményeiről összeállított elemzésükben ugyanakkor kiemelték, hogy az IMF-hez forduló legtöbb országgal ellentétben, Magyarország nem szenved fizetésimérleg-problémáktól. A folyó fizetési mérleg többletet mutat, az államháztartási egyenleg pedig jobb sok nyugat-európai országénál.

"Mindez felveti a kérdést, hogy miért van szüksége Magyarországnak az IMF-re? A válasz az, hogy a magyar befektetési eszközöket magas kockázati prémium terheli" - áll az elemzésben.