Már viszi az állam pénzét a bankokkal kötött alku

Vágólapra másolva!
A magas májusi államháztartási hiány hátterében részben az áll, hogy a bankok benyújtották a számlát a végtörlesztés során keletkezett veszteségük miatt. A részletes hiányszám megegyezik a korábban közölt adattal.
Vágólapra másolva!

Az államháztartás központi alrendszerének hiánya májusban 115,9 milliárd forint volt, az idén az első öt hónapban a hiány 344,1 milliárd forintot tett ki - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön a honlapján. Az adatok megegyeznek az előzetesen közölt számokkal. 2011 májusában az államháztartás központi alrendszerének hiánya 58 milliárd forint volt. Hasonlóan magas májusi hiány hét éve nem volt.

Az államnak jókora költséget hozott, hogy a bankok májusban elkezdték beváltani a kormánnyal kötött megállapodásuk egyik pontját, aminek alapján a végtörlesztésből fakadó veszteségeik 30 százalékát az állam átvállalja. A költségvetésnek ez májusban mínusz 30,5 milliárd forintot jelentett.

A költségvetési szervek kiadási 40,9 milliárd forinttal meghaladták a tavalyit, az NGM közleménye szerint azért, mert az állam január 1-től több önkormányzati intézményt átvett.

Májusban áfából 276,6 milliárd forint folyt be, 44,7 milliárd forinttal több, mint tavaly. Jövedéki adóból 75,8 milliárdos bevétele volt az államnak, ami 8,7 milliárddal haladja meg a 2011-es szintet.

Tavaly az első öt hónapban 724,2 milliárd forint volt a deficit. Idén májusban a központi költségvetés 132,6 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok 7,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 9,3 milliárd forintos többlettel zártak.