Már takarítják a bedőlt takarék romjait

Vágólapra másolva!
Egy június közepétől érvényben lévő törvénymódosítás alapján szerdán megkezdődik a tönkrement soltvadkerti takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítása. Az érintettek maximum 29 millió forintot kaphatnak, az 1 millió alatti összegeket a postások kézbesítik.
Vágólapra másolva!

Szerdán megkezdi, és húsz munkanapon belül befejezi az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítását. A betétesek (mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások) fejenként maximálisan 100 ezer eurónak megfelelő, közel 29 millió forint kártalanítást kaphatnak.

A kisebb összegeket házhoz viszik

A takarékszövetkezetnek elfogyott a pénze, ezért június 1-jén a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete visszavonta az engedélyét, egyúttal elrendelte az intézmény végelszámolását. A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény június 19-én kihirdetett módosításával az OBA a mai naptól felhatalmazást kapott arra, hogy nemcsak felszámolás, hanem végelszámolás elrendelése esetén is megkezdje a betétesek kártalanítását. A törvénymódosítás már a Soltvadkerti Takarékszövetkezet jelenleg folyamatban lévő végelszámolásában is lehetővé teszi az OBA közbelépését.

"A betéteseknek nem kell sorban állniuk azért, hogy hozzájussanak pénzükhöz, az OBA kártalanítást ugyanis nem kell igényelniük, az automatikus. Magánszemélyeknek egymillió forintig - a Magyar Posta kézbesítési szabályai szerint - házhoz visszük a kártalanítást, csak az a fölötti összeggel rendelkezőknek kell valamelyik közreműködő partnerünk, a Posta vagy az OTP Bank fiókját felkeresniük" - mondta a kártalanítás feltételeiről Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója.

A soltvadkerti takarékszövetkezet csődjéről és a kialakult helyzetről szóló cikkeinket itt olvashatja el.