Még 40 milliárdot kifacsarna a sárgacsekk-adóból a kormány

tranzakciós adó, pénzügyi tranzakciós adó, sárgacsekk-adó
Vágólapra másolva!
Két év múlva már 322 milliárd forintot akar beszedni az Orbán-kormány a sárgacsekk-adóból a jövő évre várt 283 milliárd forint után.
Vágólapra másolva!

Jövőre 283 milliárd forintot szedne be az állam a sárgacsekk-adóból, de rá egy évre már csaknem 40 milliárddal többet - derül ki a 2013-as költségvetési törvényjavaslat hároméves kitekintéséből. A táblázat szerint 2014-ben 322 milliárd forintot szedne be az állam a hivatalos nevén pénzügyi tranzakciós illetéknek nevezett sarcból.

A kormány nem indokolja, hogy miért emelkedik egyik évről a másikra csaknem 14 százalékkal a bevétel. Mivel sem az adó mértéke, sem az adóztatandó kör nem változna, legalábbis erről eddig nem volt szó, a bevételnövekmény kizárólag abból fakadhatna, hogy a pénzforgalom ugrik meg egyik évről a másikra. A 14 százalékos megugrás azonban elég hihetetlennek tűnik.

Ráadásul 2015-ben a pénzforgalom nem változna, legalábbis a kormány arra számít, hogy 2015-ben és 2016-ban is évente 322 milliárd forintra számít a kormány a sárgacsekk-adóból.

Az adót a bankok fizetik be az államkasszába, de szinte biztos, hogy részben vagy egészben át fogják azt hárítani a lakosságra és a céges ügyfeleikre.

Érdemes fenntartással kezelni a hároméves tervet

A kormánynak a költségvetés részeként egy hároméves kitekintést kell közzétennie, ezt az államháztartási törvény írja elő. A hároméves kitekintésben szereplő számok azonban messze nincsenek kőbe vésve, nemegyszer történt az elmúlt években - és az Orbán-kormány alatt is -, hogy beírtak az egyes sorokba számokat, aztán a következő évi költségvetésben egészen más számok szerepeltek. A hároméves kitekintés igazából csak arra jó, hogy az irányokat jelezze, nagyságrendeket érzékeltessen.



Az adó körül heves csata dúl a kormány és a bankok között, mint beszámoltunk róla, a bankok összefogtak, és készülnek az újabb tárgyalási körre. A kormány pedig bizonyos ügyleteket mentesíthet az adó alól, hogy ne menjen ki külföldre az átutalások egy része.

A költségvetési táblázatból az is kiderül, hogy a sárgacsekk-adóval szemben a klasszikus bankadóból várt bevétel csökken. Az idei 187 milliárd forintról jövőre 72 milliárd forintra zuhanhat vissza a bankadóbevétel, rá egy évre pedig meg is szűnik a teher.