Jövőre jöhet az új céges adó

Vágólapra másolva!
Több adónemet válthat ki a 2013-tól érvényben lévő, kkv-kat terhelő adónem, amely az áfa és az szja után a harmadik legjelentősebb költségvetési forrás lehet. 
Vágólapra másolva!

Integrált kis- és középvállalkozásokra kivetendő adó koncepcióján dolgozik a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Az új átalányadó az evához hasonlóan több adónemet foglal majd egybe, de nem gátolja sem a növekedést, sem a foglalkoztatás bővülését - írja a Világgazdaság a szaktárca tájékoztatására hivatkozva.

A részleteken még dolgozik a minisztérium, de azt már most tudni lehet, hogy "egyszerű, minél több adónemet kiváltó adóban" gondolkodik. Balog Ádám, az NGM helyettes államtitkára az utóbbi hetekben többször is nyilatkozott a jövő év elején életbe lépő "új adózási megoldásról", amely "megtartja az eva helyes alapgondolatát, de elhagyja a kétes részleteket". Az új módszerhez a minisztérium reményei szerint legalább két-háromszázezer - termeléssel foglalkozó - cég és vállalkozó csatlakozhat majd.

Ha valóban ennyi cég fog az új adónem szerint adózni, akkor az áfa és az szja után ez termelheti a harmadik legnagyobb bevételt a költségvetés számára.