Pénzváltóhoz csalogatja az embereket a forinterősödés

Vágólapra másolva!
Sokan mondták az [origo]-nak egy pénzváltó ügyfelei közül, hogy azért most vesznek eurót, mert régen volt olyan erős a forint, mint most. Akad ugyanakkor olyan is, aki csak akkor figyeli az árfolyamot, ha nagyon nagyot mozdul.
Vágólapra másolva!

"Nagy megkönnyebbülés a mostani árfolyam azok után, hogy volt bőven 300 felett is" - mondta az [origo]-nak egy Magyarországon élő külföldi nő egy budapesti, nagykörúti pénzváltónál, arra utalva, hogy a forinttal szemben napok óta gyengülő euró szerdán már 286-288 forint körül járt.

A Dob utca sarkán lévő pénzváltónál az utcára kígyózott a sor szerdán kora este, pár percenként érkeztek az újabb ügyfelek. Közülük többen is azt mondták, azért jönnek most valutát vásárolni, mert hosszú hetek óta nem volt ilyen erős a forint. A pénzváltó a kirakatban elhelyezett nagy táblán hirdette, hogy az eurót 286,10 forintért veszi, és 288,80-ért adja.

A külföldi nő megjegyezte, "itt azért mindig szokott egy kisebb sor állni, mert jól váltanak, és csak egy pénztár van", de ezúttal ő is azért jött, hogy eurót vegyen.

Egy középkorú férfi, aki svájci frankot vett, arra a kérdésre, hogy a forinterősödés miatt érkezett-e, annyit válaszolt, "persze, mint mindenki". Hozzátette, sokat nem nyert a jó időzítéssel, mert nem volt szüksége sok frankra.

Akadt ugyanakkor, aki azt mondta, nem az árfolyamváltozás miatt jött épp most sőt egy férfi kijelentette, nem is nagyon nézi az árfolyammozgást, legfeljebb akkor figyeli, "ha 20-30 forintot változik".

Egy másik, az Oktogon mellett lévő pénzváltónál már egyátalán nem állt sor, igaz, ott jelentősen kedvezőtlenebb árfolyamon adták az eurót. Az alkalmazott kérdésünkre azt mondta, lényeges változást nem tapasztalt a forgalomban, sőt még mintha kevesebb is lenne az ügyfél, bár akik jönnek, azok többet váltanak.

Fotó: Nagy Attila [origo]