Az ír Malévre hajt a Ryanair

Vágólapra másolva!
Egyszer már kísérletet tett a Ryanair, hogy bekebelezze a 2006-ban privatizált ír állami légitársaságot, de akkor csak egy kisebbségi csomagot szerzett meg. Az ír fapados társaság most új ajánlatot tett, és már attól sem fél, hogy az EU újra elkaszálja a terveiket.
Vágólapra másolva!

Teljesen felvásárolná a Ryanair az írországi riválisát, az Aer Lingust - jelentette be a legnagyobb fapados társaság. A Ryanair 694 millió eurót (több mint 200 milliárd forint) kínált a részben állami társaság részvényeiért - írta a Wall Street Journal.

A fapados társaság egyszer már megpróbálta megvenni az Aer Lingust, de a 2006-os kísérletét az Európai Bizottság versenyellenesnek minősítette. A Ryanair így is a társaság 29 százalékos tulajdonosa.

A brit versenyhatóság e miatt a kisebbségi részesedés miatt is vizsgálatot indított, de a Ryanair a helyett, hogy eladná a csomagot, részvényenként 1,3 eurót fizetne, amely 38 százalékkal nagyobb a piaci árnál.

Michael O'Leary, az ír fapados társaság vezérigazgatója kiadott egy közleményt, amelyben azt írta, az ajánlat egy arra tett kísérlet, hogy létrejöjjön egy erős ír légitársaság, amely felveheti a versenyt a többi nagy társasággal. "Az ajánlat a legjobb lehetősége annak, hogy az Aer Lingust továbbra is Írország birtokolja és irányítsa az ír lakosok és ide látogatók előnyére" - írta.

A felvásárlás lehetőségét az adja, hogy az ír állam megszabadulna az Aer Lingusban bírt részvényeitől. A társaság 2006-os privatizációja után az állam 25 százalékos részvénycsomagot tartott meg, most ezt dobná piacra, hogy az államadósságot csökkenthesse. Ugyanakkor az állam azt is közölte, hogy nem kínálják fel a csomagot a Ryanairnek.

A Ryanair viszont azt közölte, hogy nincs szüksége a kormány beleegyezésére ahhoz, hogy a felvásárlás sikeres legyen. A Wall Street Journal szerint viszont az unió versenyjogi szabályai továbbra is a Ryanair útjában állnak. Az ír cég arra számít, hogy ezúttal sikerrel járnak, mert 2006 óta alapjaiban megváltozott a légipiac. A Lufthansa például megvette a svájci állami légitársaságot és az osztrák légitársaságot.