Minden hónapban küzd a rezsivel a magyarok negyede

Vágólapra másolva!
A Tárki Társadalomkutatási Intézet reprezentatív felmérése szerint a magyarok negyede már egy éve küzd a havi számlák kifizetésével. A legrosszabb helyzetben a munkanélküliek és az észak-magyarországiak vannak, akiknek mintegy fele nem tud idejében fizetni.
Vágólapra másolva!

A Tárki felmérése szerint pénzhiány miatt az emberek negyede marad el közüzemi számlájával vagy hiteltörlesztésével, és ez az arány a tavaly májusban végzett kutatásokhoz viszonyítva változatlan.

A Tárki 2012 májusában készített kutatásának eredményei alapján az látszik, hogy akinek a rezsi kifizetése gondot jelent, az egyéb hiteleit sem tudja rendezni, ugyanis a lakáshitel-törlesztéssel későknek a 80, az egyéb hitel törlesztésével elmaradók 88 százalékának okozott nehézséget a közüzemi számlák idejében történő kifizetése.

Az ezerfős mintával végzett kutatás eredménye szerint az idősebb korosztály jóval alacsonyabb arányban küzd a számlák kifizetésének nehézségével. A 60 év felettiek 13, a nyugdíjasok 15 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egy év alatt legalább egyszer nem tudta idejében kifizetni a számláját, a még aktív korú ötvenesek körében pedig a legmagasabb, 31 százalék a részletekkel elmaradók aránya.

A legrosszabb helyzetben a munkanélküliek és az észak-magyarországiak vannak, mert csaknem felük (48 és 46 százalékuk) megtapasztalta az elmúlt egy évben a tartozás itt vizsgált formáit, de igen magas a tartozók aránya a közép-dunántúliak (32 százalék), a megyeszékhelyen élők (32 százalék) és a nagy, legalább ötfős háztartásokban élők (39 százalék) körében is.

"Az viszont nem meglepő, hogy akik alapvetően rossznak ítélik háztartásuk anyagi helyzetét, azok az átlagosnál jóval magasabb arányban kerültek adósságba az elmúlt egy évben, legalábbis tízből lényegében hatan nyilatkoztak így azok közül, akik saját megítélésük szerint nélkülözések között élnek, vagy akik hónapról hónapra anyagi gondokkal küszködnek" - olvasható a Tárki közleményében.