Beássák magukat a magyar cégek

Vágólapra másolva!
Még soha nem volt ennyire alacsony a beruházásokat tervező magyar cégek száma, és soha ennyi nem volt biztos abban, hogy nem fog befektetni. Majdnem minden második beruházás elmaradt. Az állami Magyar Fejlesztési Bank három éve végez felmérést arról, hogyan tervezik a jövőjüket a magyar cégek.
Vágólapra másolva!

Mélypontra zuhant 2012 tavaszára a következő egy évben beruházást tervező és rekordszintre emelkedett az elhúzódó válság miatt a fejlesztésekkel kiváró cégek hányada - derül ki a Magyar Fejlesztési Bank legfrissebb vállalati felméréséből, az MFB-Indikátorból.

A gyenge belföldi kereslet, a kapacitások alacsony kihasználtsága és a továbbra is kedvezőtlen hitelhez jutási lehetőségek egyre nagyobb fékezőerőt jelentenek a további fejlesztéseknek, ráadásul tovább szélesedhet a kisebb és a nagyobb cégek közötti szakadék a beruházásokat tekintve - derül ki a jelentésből.

A felmérés hároméves történetében még soha nem volt ilyen alacsony a biztosan beruházást tervező vállalatok hányada (34,1%), és soha ilyen magas a bizonytalan beruházási tervekkel rendelkező cégeké (19,3%).

A vállalatok számára a legfontosabb beruházási korlátot a piaci bizonytalanság és a magas hitelkamatok jelentik 2012 tavaszán. A forrásköltségek képezte akadályok kétévnyi fokozatos enyhülés után ismét nehezítően hatnak a fejlesztésekre, s a forráshiánynál és a beruházási cikkek áránál is jobban blokkolják a beruházásokat. A szűkös hitelkínálat, valamint a magas hitelkamatok a legtöbb iparág fejlesztéseit jobban fékezik, mint fél évvel korábban.

A beruházási terveket az is visszafogja, hogy a cégek 53,4 százaléka jelzett kapacitásfelesleget 2012. tavasszal, ami meghaladja az eddig rekordnak számító első felmérés 52,2 százalékos eredményét. A mikro-, közép- és nagyvállalatok is nagyobb arányban jeleztek kihasználatlan erőforrásokat, mint fél évvel korábban, csupán a kisvállalati körben javult a kapacitások kihasználtsági foka.

Fordulat nem volt

A vállalati szektor beruházási aktivitása ugyanakor kismértékben javult 2011 ősze és 2012 tavasza között, azonban beruházási trendfordulóról nem lehet beszélni. 2012 tavaszán a vállalatok 62,3 százaléka számolt be elvégzett fejlesztésekről az előző 12 hónapra visszatekintve.

Ez az adat egy százalékponttal magasabb a 2011. őszi értéknél, s alapvetően az iparban végbement nagyobb beruházási aktivitásra vezethető vissza. Az exportorientáltabb vállalatok és a nagyobb cégek az átlagnál beruházásorientáltabbak voltak finanszírozási tartalékaik, ill. a viszonylag stabil külső kereslet következtében.

A vállalatok a beruházásokon belül alapvetően technológiai korszerűsítéseket hajtottak végre a felmérést megelőző egy évben, s kedvező elmozdulást jelent, hogy a költségcsökkentést leelőzve a termelés-, ill. szolgáltatásbővítés szerepelt a második helyen a rangsorban. A vállalati rugalmasság, alkalmazkodóképesség erősödését jelzi, hogy másfélszeresére nőtt (bár továbbra is alacsony) a profilváltást, profilszélesítést végző szereplők aránya.

Majdnem minden második kimaradt

A képet azonban beárnyékolja, hogy a cégek 43 százalékának esetében az előző egy év fejlesztései elmaradtak a tervezettől (2011 őszén csupán 26,3 százalék volt az arány), s főleg a kisebb méretű vállalatok beruházási tervei nem teljesültek.

Az elkövetkező 12 hónap vállalati fejlesztéseit a piaci verseny ösztönzi leginkább. A fémfeldolgozás és az ingatlanügyletek kivételével a külső piaci élénküléssel kapcsolatos várakozások jobban beruházásokra sarkallják a vállalatokat, mint a belső kereslet várt erősödése.