Véghajrá jön az új munka törvénykönyve előtt

Vágólapra másolva!
A cégeknek már csak 11 napjuk van arra, hogy felkészüljenek az új munka törvénykönyvére. Egy tanácsadó cég úgy látja, számos kérdés még megválaszolatlan, nem lesz könnyű az átmenet.
Vágólapra másolva!

A parlament tegnap elfogadta az új munka törvénykönyvét érintő első módosításokat az átmeneti rendelkezésekkel együtt. A megválaszolatlan kérdések száma azonban az átmeneti rendelkezések következtében sem csökken - állítja a BDO Magyarország munkaügyi szaktanácsadója.

A módosítások egy sor jelenleg hatályban lévő jogszabályt is megváltoztatnak, emellett mintegy ötven ponton átírják az új munka törvénykönyvéről szóló törvényt is.

A BDO arra hívja fel a figyelmet, hogy az új munka törvénykönyve hatálybalépéséig összesen 11 nap van hátra, ami roppant kevés idő az érintettek felkészülésére. Különösen, hogy számos cég a felkészülés kapcsán már megtárgyalta az új kollektív szerződésének tervezetét, a kollektív megállapodások megkötése pedig vagy megtörtént, vagy éppen küszöbönáll.

"Az elmúlt fél évben a cégek egymásnak adták a kilincset a különböző konferenciákon, ahol a szakértők ismertették az új munka törvénykönyvének szabályait. A szakértők számos kérdésre csak annyit tudtak válaszolni: majd az átmeneti rendelkezések talán megadják a kérdésre a választ. Az átmeneti rendelkezéseket a parlament elfogadta, ám a nyitott kérdések száma nem csökkent" - állítja a BDO.

Zavaros az átmenet, és a törvény extrém mennyiségű utaló szabályt tartalmaz - hangsúlyozta Máriás Attila, a BDO munkaügyi szaktanácsadója. "A törvények közül a munka törvénykönyve egyike azoknak a jogszabályoknak, amelyeket nem elsősorban a jogászok alkalmaznak. Az új törvényben azonban kifejezetten nehéz egy átlagos munkavállalónak eligazodnia" - tette hozzá.

További probléma, hogy a rengeteg módosítás korántsem adott választ minden nyitott kérdésre: bizonyos passzusok értelmezése kapcsán nemcsak a munkavállalók, hanem a munkáltatói oldal tapasztalt HR-esei is gondban vannak a BDO szerint.

A cég szerint erre egy példa, hogy a több műszakos munkáltatói tevékenység kapcsán nem teljesen világos, hogy a heti 80 órát telephelyenként, munkakörönként, tevékenységenként vagy a munkáltatót globálisan vizsgálva általában kell nézni. Holott nagyon sok múlik azon, hogy a munkáltató több műszakos-e vagy sem. Több műszakos munkáltatói tevékenység ugyanis egyrészt feltétele a napi pihenőidő 11 óráról 8 órára történő csökkentésének, másrészt műszakpótlék-fizetési kötelezettség is társulhat hozzá.