Interneten lehet alkudozni az adóhatósággal

Vágólapra másolva!
Az idei év elejétől változtak az adóhatóságtól kérhető fizetési kedvezmény benyújtásának szabályai - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
Vágólapra másolva!

Az adóhatóság hétfői közleménye szerint az elektronikus bevallás benyújtására kötelezett adózók fizetési könnyítési és adómérséklési kérelmüket kizárólag elektronikus úton terjeszthetik elő. A papíralapú kérelmek benyújtásával a fizetési kedvezményi eljárás nem indítható meg, amennyiben az adózó elektronikus bevallónak minősül.

Amennyiben az adóhatóságnak a tényállás tisztázásához, az ügy eldöntéséhez további adatokra van szüksége, az adózónak - tájékoztató levél kíséretében - adatlapot küld ki.

Az elektronikus bevallásra nem kötelezett magánszemélyek a kérelmet az adóhatóság honlapján található adatlapon is benyújthatják, ezzel fel lehet gyorsítani az elbírálást.

A közlemény szerint tavaly több mint 170 ezren kértek fizetési kedvezményt az adóhatóságtól. Az adózók - fizetési nehézség esetén - kérhetnek részletfizetést vagy fizetési halasztást. A bírság és a pótlék összegét is mérsékelheti az adóhatóság. Sőt, a magánszemélyek - kivételes méltánylást érdemlő helyzetben, megélhetésük veszélyeztetése esetén - akár az adótartozás összegének csökkentését is kezdeményezhetik.