Orbán: Jobb nem kikoplalni a válságot

Vágólapra másolva!
Magyarország egyik kincsének nevezte a termálvizet Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a nagykátai gyógyfürdő ünnepélyes átadásán.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor hangsúlyozta, Magyarország nem akkor lesz versenyképes, ha "kikoplalja" a válságot, és nem is akkor, ha újabb külső segítségre, hitelekre vár. A nagykátai beruházás is azt mutatja, hogy "csak a szívós munka, a helyi kezdeményezőképesség, a leleményesség és a szorgalom teheti sikeressé a magyarokat" - mondta a kormányfő.

Szükség van természetesen nagy gyárakra - folytatta -, de csak azokból nem fog felépülni az ország, ezért meg kell becsülni a helyi kezdeményezéseket, mint például a nagykátai gyógyfürdőfejlesztést. "Igenis számít, hogy eddig tíz ember dolgozott itt, most pedig fog dolgozni még tizenöt újabb" - jegyezte meg, megerősítve azt az álláspontját, hogy az országnak mindaddig sok nehézséggel kell megküzdenie, amíg a tízmillió magyarból nem dolgozik legalább ötmillió.

Hozzátette, hogy a nagykátai fürdő nem az állam ajándéka, mert bár az új Széchenyi-terv támogatásával épült, de az csak a költségek felét fedezte, a másik felét ugyanis a helyiek teremtették elő.

Elmondta, hogy a termálvíz "igazán komoly kiaknázása" még 2000-ben, az első Széchenyi-terv idején indult meg, hangsúlyozva, hogy "ezt a kivételes adottságot, amely Magyarországot a vízhez köti, minél inkább ki kell használnunk".

"A víz megléte az élet első számú feltétele, felhasználásának módja pedig a civilizáció fokmérője, és nem kell ahhoz minden újságot elolvasni, hogy tudhassuk, a vízhiány komoly gondokat okoz hamarosan" - fejtette ki.