Még tudott csökkenni az építőipar

Vágólapra másolva!
Áprilisban az építőipari termelés 4,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az új szerződések számának jelentős növekedése ellenére az április végi szerződésállomány továbbra is kisebb az előző évinél.
Vágólapra másolva!

Áprilisban az építőipar termelése 4,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az év első négy hónapjában a termelés 9,3 százalékkal esett vissza 2011 azonos időszakához képest - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az építőipar teljesítménye 2009 közepe óta zuhan megállíthatatlanul. Az utóbbi csaknem három évben egyetlen hónap volt (2011. november), amikor éves szinten növekedést mért a KSH. Többször előfordult 17 százalékosnál nagyobb mértékű hanyatlás is.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése 3,4 százalékkal csökkent, az egyéb építmények ágazat teljesítménye 5 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. Az építőipari termelés mintegy kétötödét adó speciális szaképítés ágazat 5,4 százalékkal esett vissza 2011 azonos időszakához képest.

A 2012 áprilisában kötött új szerződések volumene 71,4 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit. Az épületek építésére kötött szerződések volumene kétötödével, míg az egyéb építmények építésére kötötteké 91,9 százalékkal nőtt - az emelkedés mögött jórészt a kommunális beruházásokra, árvízvédelmi munkákra, vasút- és útfelújításra kötött szerződések állnak.

A vállalkozások szerződésállománya azonban még így is 11,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.