Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés elé kerül a bortörvény módosítása, amely többek között lehetővé teszi, hogy a hegybírók dönthessenek a szőlőültetvények telepítéséről és kivágásáról - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn.
Vágólapra másolva!

A jogszabály tervezet kimondja: a szőlőültetvények telepítési és kivágási engedélyezése, valamint az adatszolgáltatási kötelezettség a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH) a szőlőművelő gazdákkal közvetlen kapcsolatban álló hegybírókhoz kerül.

A szaktárca a jelenleginél pontosabb szabályozást készített a nem művelt ültetvények helyzetének rendezésére, hogy az ültetvények kivágása után megmaradhasson a szőlő újratelepítési jog, és a termőterület ne csökkenjen tovább - ismerteti a közlemény.

A bortörvény módosításával a borászati melléktermékek, így például a borseprő felhasználása is változik.

A VM közleménye szerint a magyar szeszesital-előállítók a jó minőségű borseprő felvásárlásával és felhasználásával európai versenytársaikhoz hasonlóan készíthetnek borpárlatot, amire eddig nem volt lehetőségük. A jelentős bormennyiséget tartalmazó borseprő centrifugálásával vagy szűrésével nyert borból megfelelő minőségbenborpárlat készíthető. A borseprőt borpárlat céljából kizárólag alkoholtermékek előállítására engedéllyel rendelkező üzemben lehet felhasználni. Az intézkedéssel csökkenhet Magyarország borpárlatimportja.

A törvény keretjellege miatt az egyszerűsítés konkrét elemei a Vidékfejlesztési Minisztérium rendeleteiben jelennek meg a nyáron.

A bortörvény módosítása lehetővé teszi, hogy a borászati adminisztrációs kötelezettségek teljesítése egyszerűbbé váljon - írják a tárca közleményében.