Mégsem enged a kormány a jegybanktörvény ügyében

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter (b) és Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az ECOFIN konferenciáján Gödöllőn
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank harmadik alelnökének kinevezésében és a monetáris tanács bővítésében sem akar engedni a kormány az IMF-nek - írta szombaton a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály, az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter péntek este megerősítette a lap értesülését, amely szerint egyik pontban sem tervez módosítást a kormány a jogszabályban. "Viszont garanciákat akarunk adni az IMF-nek és az Európai Központi Banknak, hogy a jelenlegi jegybankelnök mandátumáig nem élünk a törvényi felhatalmazással" - idézte Vargát a Népszabadság.

Két héttel ezelőtt éppen Varga Mihály kérésére halasztották el a parlamenti szavazást a módosított jegybanktörvényről, miután az Európai Központi Bank (EKB) és az IMF jelezte, hogy nem tartja elegendőnek az új változatban szereplő módosításokat, mert a jegybanki függetlenséget azzal sem állítja teljesen helyre a kormányzat.

A napilap forrásai szerint a fordulatot az IMF hozzáállásában beállt változás eredményezte: úgy néz ki, az intézmény mégsem ragaszkodik már ahhoz, hogy az MNB-törvényből kerüljenek ki a létszámbővítésre vonatkozó részek. Az IMF budapesti képviseletének vezetője, Irina Ivascsenko a lap megkeresésére nem kommentálta az értesülést.