Szócska miatt duplázódik a sárgacsekk-adó

Vágólapra másolva!
Az egészségügy már nem bírta volna elviselni az újabb sok tízmilliárdos forráskivonást, és hogy a költségvetés ne boruljon meg, valamit tenni kellett. A kormány ezért fikarcnyit sem engedett a bankoknak, és az eredetileg beszedni tervezett összeg több mint dupláját, 280 milliárd forintot vár a sárgacsekk-adóból. Szinte biztos, hogy ezt részben vagy egészben áthárítják a lakosságra és a céges ügyfelekre.
Vágólapra másolva!

A Szócska Miklós vezette egészségügyi államtitkárság meg tudta győzni Orbán Viktor kormányfőt az egészségügy alulfinanszírozottságáról, ezért kell 280 milliárd forintot fizetniük a bankoknak a sárgacsekk-adóból - így foglalható össze a háttere annak, hogy miért emelte az eredetileg tervezett összegnek több mint a kétszeresére a kormány a szerdai ülésén a pénzügyi tranzakciós illetékből várt bevételt.

Az [origo] úgy értesült a kormányülésen történteket ismerő forrástól, hogy a 2013-as költségvetést véglegesíteni hivatott ülés előtt nyitott volt, hogyan is nézzen ki jövőre a sárgacsekk-adó. A kormány ugyan már jó néhány hete benyújtotta az erről szóló törvényjavaslatot, de a parlamenti munkát, a jogszabályjavaslat tárgyalását lelassította, részben, hogy bevárja a költségvetést, részben, hogy addig is tudjon egyeztetni a bankszövetséggel az adó részleteiről.

A bankszövetséggel az elmúlt hetekben több forduló is volt, amelyen ismereteink szerint a kormány képviselői azt mondták, mindenről lehet tárgyalni, semmi nincs lezárva. Ehhez képest amit Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elmondott, annak alapján egyetlen ponton sem vonul vissza a kormány, úgy fogják elfogadni a sárgacsekk-adót, ahogy azt a kabinet hetekkel ezelőtt benyújtotta.

A bankok sapkát akartak

Ez hozhat 280 milliárd forintot is a konyhára, ennyit is mondott Matolcsy a csütörtöki sajtótájékoztatón. Ez több mint a kétszerese annak a 130 milliárdnak, amelyről eddig a kormányzati képviselők beszéltek. A bankok abban reménykedtek, hogy a sárgacsekk-adónak lesz egy tranzakciónkénti felső határa; a kormány a Széll Kálmán-tervben 30 ezer forintot ígért, különben munkahelyek százai szűnhetnek meg, és vállalatcsoportok vihetik ki Magyarországról a csoporton belüli pénzmozgatást rövid időn belül.

A felső korlát behozatala eredményezte volna, hogy "csak" 130 milliárd forinttal gazdagodhasson az állam. A kormány a szerdai ülésén azonban úgy döntött - tudtuk meg -, hogy nem lesz sapka az adón, így akár 280 milliárd forintban is reménykedhet az Orbán-kormány. Ezt az összeget azonban csak papíron fizetik a bankok, valójában szinte biztos, hogy részben vagy egészben áthárítják azt a lakosságra és a vállalati ügyfelekre.

Szócska erősebb volt

Azért ezt a döntést hozta a kabinet, mert információink szerint az egészségügyi államtitkárság meggyőzően mutatta be, hogy a jövő évre tervezett sok tízmilliárdos elvonást nem bírja el az egészségügy. Idén 100 milliárdot vettek el az egészségügyből, és további 40-50 milliárdos spórolásra akarta rábírni a kormány a terület vezetését. Értesülésünk szerint az ülésen belátták, hogy ez nem megoldható, ezért a kormány durván 80 milliárd forinttal megdobta az egészségügyi területnek eredetileg szánt összeget, megemelve a gyógyszerkasszát és a gyógyító-megelőző ellátások kiadását. Ezen kívül még más minisztériumoktól is fogadtak be némi pluszforrást jelentő extraigényt.

Hogy a költségvetés ne boruljon meg, azért kellett ezeket kiegyensúlyozni a maximumra járatott sárgacsekk-adóval. Emiatt a megoldás miatt rágott be a bankszövetség a kormányra.