Még nem pörög a Mercedes-gyár, nem is csoda, hogy visszaesik az ipar

Vágólapra másolva!
Visszaesett az ipari termelés áprilisban. A Mercedes-gyár még nem indult be igazán, így nem is csoda, hogy az ipari termelés 3,1 százalékkal esett vissza egy év alatt. Kedvező fordulatra utal viszont, hogy növekedett a külföldi rendelésállomány.
Vágólapra másolva!

Áprilisban 3,1 százalékkal volt alacsonyabb az ipari termelés, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A visszaesést leginkább a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek, illetve az üzemanyagok iránti kereslet csökkenése okozta.

A feldolgozóipar exportértékesítésének nagy részét adó járműgyártás tekintélyes növekedést mutatott, 8,6 százalékkal bővült. Ez azonban az idei év legalacsonyabb havi mutatója. Mint a Portfolio.hu felhívja a figyelmet, ez arra utal, hogy a kecskeméti Mercedes-gyár igazából még nem indult be, legalábbis az ipari termelési számokban még nem látszik. Ez egyben gyógyírt is jelent a mostani gyászos adatra, hiszen ha valóban elindul nagyüzemben az autógyártás Kecskeméten, akkor az ipar egésze is lábra kaphat.

Visszaesett azonban a számítógép, az elektronikai, optikai termékek gyártása, exportmennyiségük 18,9 százalékkal csökkent.

Az ipari termelésen belül alacsony súlyt képviselő bányászat 16,1 százalékkal nőtt áprilisban, ez energiaipar kibocsátása viszont 7,8 százalékkal visszaesett.

Kedvező hírt jelent az ipar számára, hogy a külföldről érkező megrendelések száma bővült. A feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 5,9 százalékkal emelkedett, az exportrendelések 7,4 százalékkal nőttek, viszont a belföldi rendelések 3,6 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 29,3 százalékkal bővült.