Megkopasztják a bankokat és az önkormányzatokat

Vágólapra másolva!
Négyszázmilliárd forintot lecsíp a kormány az önkormányzatok támogatásából a jövő évi költségvetésben, és még az eddig a településeket megillető bevételből is magánál tart sok tízmilliárdot. A pénzügyi szektorból kétszázmilliárdos pluszbevételt sajtolna ki az állam. A MÁV tovább viszi a pénzt, és jut bőven a Kossuth tér rekonstrukciójára is. A családi pótlékot befagyasztva tartják.
Vágólapra másolva!

A 2013-as költségvetés nagyon fog fájni fog a polgármestereknek és a pénzügyi szektornak - ez olvasható ki azokból a számokból, amelyeket a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslat tartalmaz. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken este nyújtotta be a jövő évi büdzsé tervezetét a parlamentnek.

Az önkormányzatok lesznek a jövő évi átalakítások nagy vesztesei. Jövőre iskolák kerülnek át az államhoz, azt követően, hogy az idén kórházakat vett át. A kormány nem adja ingyen a segítséget: durván 400 milliárd forinttal kevesebb pénzből támogatja az önkormányzatokat. Idén 1042 milliárd forint apanázst ad a kormány többek között iskolai, szociális normatívák címén, okmányirodákra vagy közműfejlesztésre, jövőre azonban csupán 647 milliárd forinttal támogatná a helyhatóságokat.

Ezzel nem ússzák meg az önkormányzatok, ugyanis a kormány magához irányít olyan bevételeket, amelyeket eddig ők kaptak. Így az Orbán-kormány elveszi a gépjárműadó 60 százalékát (45 milliárd forint), és teljesen magához irányítja az illetékbevételeket (12 milliárd forint). (Ezekről az [origo] számolt be elsőként, másnap azonban a kormányszóvivő cáfolta állításainkat.) Emellett a személyi jövedelemadóból eddig 8 százalékot ott hagyott az állam a településen lakók befizetései alapján, de most ezt a közel 100 milliárdos tételt is központosítják.

Ennek alapján válik érthetővé, miért siet Orbán Viktor a jövő évi költségvetés megalkotásával. A polgármestereket akarja sarokba szorítani a megszokottnál jó három-négy hónappal korábban lezajló költségvetési vitával, amire a szokásos idő fele áll csupán rendelkezésre.

Hol takarékoskodnak, hol szórják a pénzt

Az állam más területein ekkora spórolás nem nagyon látszik. Azok a minisztériumok, amelyek feladatai nem változnak, a közös kasszából az ideinél néhány milliárd forinttal többet kapnak. A "legkövérebb" minisztérium az Emberi Erőforrás lesz, amelynek támogatása megduplázódik, 1074 milliárdra hízik, de ez azért van, mert az új miniszter, Balog Zoltán új területeket hozott. A karcsúsodó közigazgatási tárca bő 80 milliárd forintot veszít.

20122013
Közig. Min.265181
Vidékfejl. Min.188188
Honvédelmi Min.212214
Belügymin.391404
Nemzetgazd. Min.5054
Nemzeti Fejlesztési Min.206212
Külügymin.5256
Emberi Erőforrás Min.4841074

(A minisztériumok támogatási keretszáma, milliárd forintban. Ez mutatja, hogy az összes állami bevételből mennyit kap egy-egy tárca.)

A nagy pénznyelő MÁV-ra jövőre még többet akar költeni a kormány. Idén 182 milliárd forintot fordít a vasút és a volánok támogatására (amiből a MÁV a pénz döntő részét viszi el), jövőre 190 milliárdra számíthat a két közlekedési terület. Emellett a vasúti pálya fenntartására az idei 47-tel szemben 70 milliárd forintot fordít a kormány. A tömegközlekedés úgy emészt fel több pénzt jövőre, hogy év közepétől bejön az elektronikus útdíj, amiből 75 milliárd forintot remélnek.

A Kossuth téri presztízsberuházás is viszi a pénzt. Az idei egymilliárdos költés megtízszereződik. A hamarosan felállítandó parlamenti őrség 2,1 milliárd forintba kerül majd. A közmédia már tavaly is érdemben többet kapott az állam nagy részére kiterjedő spórolás ellenére, és így lesz ez jövőre is: 64,8-ról 68 milliárdra nő az az összeg, amiből gazdálkodhat. A törvényjavaslat meghagyja a pártok támogatását az idei szinten.

A spórolás-támogatásnövelés kettőssége a lakossági juttatásoknál is tetten érhető. A családi pótlékot, gyest, gyedet befagyasztják, ahogyan a közalkalmazottak, köztisztviselők illetményalapja sem nő, ráadásul kényszernyugdíjaznak 10-11 ezer köztisztviselőt. (Évek, lényegében a 2008-as válság kitörése óta változatlanok ezek a juttatások.) Ezzel szemben a nyugdíjak a várt inflációnak megfelelően, 4,2 százalékkal emelkednek.

677 milliárd forint

A 2013-as költségvetés azzal számol, hogy az állam 14 800 milliárd forintot szed be, és 15 477 milliárd forintot oszt szét, így a hiány 677 milliárd forint lehet. Ez felelne meg annak, hogy az uniós elszámolású deficit a GDP 2,2 százaléka. Ezt vállalta az Orbán-kormány az EU-nak megküldött konvergenciaprogramban. A jövő évi költségvetést másfél hét múlva el is kezdi tárgyalni a parlament, a legfontosabb szavazást, a fő számokról szóló voksolást július 12-én tarthatják. Akkor rögzítik a hiány mértékét és a minisztériumi keretszámokat. Ősszel visszatérnek a költségvetési törvényjavaslatra, de akkor már csak minisztériumokon belüli átcsoportosításokra nyílik mód, a hiány nem változhat.



A pénzügyi szektor a másik vesztes

A bevételeknél vastagon fogott Orbán Viktor és Matolcsy György ceruzája. A pénzügyi szektortól idén 187 milliárd forintnyi különadót szednek be, amihez 24 milliárd forintnyi baleseti adó is társul. Jövőre viszont összesen 407 milliárd forintot sajtolnak ki a pénzügyi területből. Ebből 283 milliárd forint a sárgacsekk-adó, 52 milliárd forint a biztosítási adó (amely a baleseti adót és a pénzügyi szektor különadójának biztosítókra eső részét váltja fel), valamint 72 milliárd forinttal tovább élne a bankadóként elhíresült különadó. (Most a 187 milliárd forintból 120 milliárd a klasszikus bankadó.) Emiatt a bankszövetség be is rágott a kormányra.

Ezt a hatalmas, az idei kétszeresére rúgó összeget azonban csak papíron fizetik a bankok, valójában szinte biztos, hogy részben vagy egészben áthárítják a lakosságra és a vállalati ügyfelekre.

Főbb adóbevételek, milliárd forintban:

20122013
társasági adó356380
bankadó18772
sárgacsekk-adó-283
baleseti adó24-
biztosítási adó-52
eva225178
válságadók1555
áfa27222826
jövedéki adó914913
szja15741540
chipsadó2020
telefonadó2544


Az adóbevételi oldalon megjelenik a 44 milliárd forintos, idén év közepén bevezetendő telefonadó, míg az energetikai szektorra rakott különadó 26 milliárd forintot vesz ki az érintett cégek zsebéből.

A jövőre valóban egykulcsossá váló személyi jövedelemadó adócsökkentést hoz, ha lehet hinni a számoknak. Idén 1574 milliárd forintot vár a kormány szja-ból, jövőre viszont 1540 milliárdot, miközben lesz valamekkora béremelés is a versenyszektorban. Az adócsökkentés azért következik be, mert az átlagbér, a havi bruttó 202 ezer forint felett keresőknél kiesik az adóalap-növelő szorzó.

Más nagyobb adóknál, így az áfánál, a jövedéki adónál, a társasági adónál nem utalnak szabályváltozásra a számok. Ami meglepő lehet, az az, hogy az evát tartalmazza a költségvetési törvényjavaslat, pedig a kormány a megszüntetése mellett kardoskodott tavaly, és most is ilyesmin dolgozik a Nemzetgazdasági Minisztérium.