Holland bankokat minősített le a Moody's

Vágólapra másolva!
Az euróövezet felbomlásának kockázatával és a recesszió várható folytatódásával indokolta a Moody's hitelminősítő azt a döntését, hogy leminősítette öt holland bankcsoport adósságbesorolásait. A Moody's emlékeztet arra, hogy közel húsz éve nem volt annyi csődeljárás Hollandiában, mint most. 
Vágólapra másolva!

Öt holland bankcsoportot minősített le a Moody's Investors Service, amely négy intézet besorolását két fokozattal, egyét pedig egy fokozattal rontotta. A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja pénteken hajnalban jelentette be a besorolások megváltoztatását.

A Rabobank Nederland besorolása a cég listáján mostantól Aa2, az ING Banké A2, csakúgy mint az ABN Amro Banké. Baa2 besorolású lett a LeasePlan Corporation. Egy fokozattal, Baa2-re romlott az SNS Bank besorolása.

A Moody's változatlanul hagyta az öt bankcsoport rövid távú adósságbesorolásait. A pénzintézetek kilátásai stabilak, a hitelminősítő egyedül az ING Bank esetében határozott meg negatív kilátásokat.

A Moody's többek közt a recesszió valószínűsíthető folytatódására és a csökkenő ingatlanárakra hivatkozva döntött a leminősítés mellett, de szerepet játszott az euróövezeti adósságválsághoz köthető tágabb regionális gazdasági gyengélkedés, valamint a bankok sérülékenysége. Figyelembe vették a döntésnél annak az egyre növekvő kockázatát, hogy Görögország távozik az euróövezetből, bár jelen pillanatban nem ez az első számú opció - vált ismertté.

Hollandia nyitott, az Európai Unióba mélyen beágyazódott gazdaság, amelyre hatással van a regionális gazdasági gyengélkedés és annak kockázata, hogy további megrázkódtatások érik az eurózóna jelenlegi adósságválsága miatt - fogalmazott a Moody's, megjegyezve, hogy arra számít: a holland GDP 2012-ben 0,6 százalékkal csökkenni fog.

A Moody's emlékeztetett arra, hogy az ingatlanárak 2009 óta esnek Hollandiában, a csődök száma 1993 óta a legmagasabbra rúg és a háztartások eladósodásának mértéke Nyugat-Európa élmezőnyében van.