Kiütötték a Nokiát, tízezer ember kirúgnak a cégtől

Vágólapra másolva!
A Nokia a második negyedévben is veszteségre számít, emiatt az árfolyama másfél évtizedes mélypontra zuhant. A cég jelentős elbocsátásokkal, gyárbezárásokkal próbál talpra állni.
Vágólapra másolva!

Jelentősen, több mint 8 százalékkal, 16 éves mélypontra csökkent a Nokia árfolyama a finn tőzsdén csütörtökön, miután a mobiltelefon-gyártó cég közölte, a korábban vártnál is rosszabb eredménnyel kalkulál a második negyedévben.

A társaság első embere, Stephen Elop közölte, hogy a mobilüzletág első negyedévben mutatott teljesítményétől elmaradhatnak a második negyedéves számok. A veszteségek miatt a társaság 2013 végéig 10 ezer fő elbocsátását tervezi, és gyárakat zár be Németországban, Finnországban és Kanadában - derül ki a Bloomberg összefoglalójából. A Nokia bejelentette azt is, hogy a társaság a jövőben a helymeghatározó-üzletre - Navteq - és az okostelefonokra kíván koncentrálni.

Milliárdokat spórolnának

A Nokia vezérigazgatója, Stephen Elop az eddiginél is szigorúbb megtakarításokkal tervezi kivezetni a vállalatot a veszteséges fázisból. A cég az éves működési költségeit a tervezett egymilliárd euró helyett hárommilliárddal akarja csökkenteni. A létszámleépítéssel járó költségek viszont 2013 végéig további egymilliárd euróval terhelik meg a vállalat mérlegét. Az Erste részvényelemzői szerint a bejelentett lépések 5 milliárd euróval növelhetik a cég értékét, ez pedig azt jelenti, hogy akár 50 százalékkal drágulhat a részvény, amely az utóbbi másfél évben értékének 70 százalékát elvesztette.

A finn vállalat nem először tett közzé pesszimista eredmény-előrejelzést: április közepén közölte, hogy a készülékgyártó divízió eredménymutatója mínusz 3 százalékos lesz, szemben a korábban várt nulla százalék körüli előrejelzéssel. Nem sokkal később, április 19-én a cég közzétette az eredményét, amely szerint az év első három hónapjában 929 millió eurót (280 milliárd forintot) tett ki a veszteség, amely meghaladta a korábbi becslésben szereplő mínuszt.

Stephen Elop a kiábrándító adatokat kommentálva elismerte, hogy a konkurencia nagyobb az általuk vártnál. Ezen vélhetően a töretlen népszerűségnek örvendő Apple- és az egyre jobban fogyó Samsung-készülékeket értette, utóbbi két cég ugyanis nagyon jó eredményeket ért el az elmúlt három hónapban.