Matolcsy: Megfordítjuk az agyelszívást és a kézelszívást

Vágólapra másolva!
A nemzetgazdasági miniszter szerint beruházási fordulat előtt áll az ország, ezt követően felgyorsulhat az újraiparosítás. A Heti Válaszban megjelent cikkében Matolcsy arról is ír, hogy a kormány megállítja az "agyelszívást és a kézelszívást", vagyis tehetséges, képzett magyarok térnek haza külföldről.
Vágólapra másolva!

A választásokat megelőző nyolc évben a bankok, az energiacégek, a közműcégek és az importáló gyógyszervállalatok érdekei határozták meg a magyar kormányok döntéseit, 2010 után az egyik legjelentősebb, de rejtett változás az volt, hogy a kormány már nem fogja az erős, döntően külföldi lobbicsoportoknak a kezét - írja a Heti Válasz csütörtöki számában Matolcsy György.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a hitelre épülő fogyasztás helyett a megtakarításokra épülő beruházások felé megyünk, de közben több ezer milliárd forintos buborék pukkan szét, ezért nincs még beruházási fordulat. Matolcsy azt írja, hogy az innováció és az újraiparosítás felgyorsulhat, az adóreform miatt lehetővé vált a középosztály megerősítése.

A miniszter az oktatás átszervezéséről azt írja, hogy először a felsőoktatásban látszódnak majd a lépések, erősebb lesz a verseny a több mérnök és a kevesebb diplomás állástalan révén. "Először mérsékeljük, majd megfordítjuk az agyelszívást és a kézelszívást: sok tehetséges és képzett magyar tér majd vissza néhány év múlva, mint a kínai, indiai és koreai diplomások Amerikából" - fogalmaz Matolcsy, és hozzáteszi, Amerika régi és sikeres ösvényén jár az ország, nem pedig a "lobbik foglyaként".