Heteken belül az államhoz kerülhet a Takarékbank

Vágólapra másolva!
A kormány a jövő héten tárgyalhatja az MFB által a Takarékbank közel 40 százalékos részesedésére tett ajánlatot - jelentette be Baranyay László, az MFB elnök-vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

A Magyar Fejlesztési Bank (MBF) indikatív ajánlatot adott a Takarékbankra, a döntés a közeljövőben, lehet, hogy még ebben a hónapban megszületik - mondta Baranyay László, az MFB elnök-vezérigazgatója csütörtökön, de részleteket a tárgyalások lezárultáig nem hoznak nyilvánosságra.

Az állami kézben lévő bank első embere közölte azt is, hogy az MFB igazgatósága az ezzel kapcsolatos javaslatot várhatóan a jövő heti ülésén tárgyalja, s miután a felügyelő bizottság is megtárgyalta, beterjesztik a nemzeti fejlesztési miniszternek.

Ha ugyanis megvásárolják a Takarékbankot, előtte a döntéshozóval meg kell ismertetni, hogy milyen lehetőségeket és kockázatokat vállalnak a tranzakcióval - tette hozzá.

Az [origo] május közepén megírta, hogy célegyenenesbe került a Takarékbank-részesedés megvásárlása. A bankvásárlási folyamatot végigkísérő, neve elhallgatását kérő forrásunk elmondása szerint a legfontosabb kérdések tisztázódtak, így nagyjából körvonalazódott a felek által elfogadható vételár, amelyet készpénzben fizetne ki az MFB.

Baranyay a csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hosszú ideje folynak tárgyalások a német DZ Bank képviselőivel a Takarékbank 38,5 százalékos tulajdonrészének megvételéről. A Takarékbank többségi tulajdona a takarékszövetkezeteké, ami már önmagában bonyolult helyzetet eredményez. A Takarékbank megvásárlása egy nagyobb pénzügyi intézményrendszerbeli elképzelés része - mondta Baranyay László.