Kritikus szintig kergették a spanyol hozamokat

Vágólapra másolva!
Miközben a magyar állampapírok simán, az olasz kötvények pedig drágán keltek el, a spanyol állampapírpiacon hosszú távon fenntarthatalan szintek közelébe emelkedtek a hozamok.
Vágólapra másolva!

Kritikus szintre, 6,96 százalékra emelkedett a tízéves spanyol államkötvények hozama csütörtökön. Ez a legmagasabb azóta, hogy Spanyolország 1999-ben csatlakozott az euróövezethez, és csak hajszálnyira van attól a kritikus szinttől - a 7 százaléktól - ami hosszabb távon nem tartható fenn.

A hozamemelkedést az váltotta, ki, hogy a Moody's Investors Service szerdán hajnalban agresszívan, egyszerre három fokozattal minősítette le Spanyolországot.

A spanyol állampapírpiacon kialakult feszültség miatt a befektetők fokozott figyelemmel várták a csütörtöki olasz kötvényaukciót. A piaci szereplők végül elvitték az olasz állampapírokat, ám azért magas árat kértek. A 2015 márciusában lejáró, 3 milliárd euró értékben eladott kötvény hozama 5,3 százalékra ugrott a múlt havi 3,91 százalékos szintről, ami december óta a legmagasabb hozamszint.

A spanyol és olasz hozam emelkedése azt jelzi, hogy a befektetők továbbra is aggódnak az eurózóna stabilitása miatt, és egyre magasabb árat kérnek az országok finanszírozásáért, de a kiakalult kedvezőtlen hangulat a magyar állampapíraukciót nem tette tönkre. Sőt, az Államadósság Kezelő Központ 45 milliárd forint értékben hirdetett meg kötvényeket, a nagy érdeklődés miatt azonban 60 milliárdos csomagot adott el, ráadásul a két héttel korábbi aukcióhoz képest alacsonyabb, de még mindig magasnak számító 8,37-8,50 százalékos hozam mellett.