Sokkal drágább lett a disznó

Vágólapra másolva!
Az állati eredetű agrártermékek ára emelkedett áprilisban. A tojás bő hatvan százalékkal drágult egy év alatt, a sertésnél pedig 20 százalékos volt az áremelkedés.
Vágólapra másolva!

Áprilisban az agrártermékek termelői ára közel 3 százalékkal csökkent éves szinten. A növényi termékek ára 8,7 százalékkal mérséklődött, ezzel szemben az élő állatoké és az állati termékeké 11,1 százalékkal emelkedett - közölte csütörtökön reggel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A gabonafélék ára az egy évvel korábbinál 8,2 százalékkal alacsonyabb volt, idén áprilisban a kukorica tonnánkénti ára 50,8, a búzáé 55,2 ezer forint volt. A gyümölcsök árindexe áprilisban 20 százalékkal csökkent, döntő súlya a tárolt almának volt, más hazai termelésű gyümölcsöt nem értékesítettek ebben az időszakban. A gyümölcsökhöz hasonlóan a burgonyából is csak a tavalyi termés volt a piacon, ára a felére csökkent az előző év negyedik hónapjához képest.

A vágómarha ára 12,2, a vágósertésé 22,5 százalékkal nőtt 2011 áprilisához képest, ám az utóbbi ára így is elmaradt a 2011. decemberi csúcstól. A vágóbaromfi ára a vágóállatok átlagáránál sokkal kisebb mértékben, 1,6 százalékkal emelkedett. A tej felvásárlási ára az előző hónaphoz mérten kis mértékben csökkent, de éves szinten így is 3,3 százalékkal drágult. Az étkezési tyúktojás ára továbbra is drasztikus, 63,4 százalékos növekedést mutat éves összevetésben.