Újratárgyalhatják a görög mentőcsomagot

Vágólapra másolva!
Egy német üzleti lap szerint Brüsszelben arra számítanak, hogy a görögök újra akarják tárgyalni a hitelcsomag feltételeit, engedményeket akarnak kialkudni maguknak, ez elől pedig nem lehet kitérni. Attól is tartanak, hogy az IMF kiszáll Görögország megmentéséből.
Vágólapra másolva!

Brüsszeli illetékesek arra számítanak, hogy a következő görög kormány a nemzetközi hitelprogram újratárgyalását követeli, ez elől pedig nem lehet majd kitérni - írta a Financial Times Deutschland (FTD).

A német üzleti lap szerint a vasárnapi választások után mindenképpen olyan kormány alakul Görögországban, amely a pénzügyi támogatásért cserébe elvárt megszorítások lazítását kéri, a hitelezőknek pedig az euróövezet egységének megtartása érdekében engedni kell, annak ellenére, hogy a görögök eddig sem tartották be a megegyezést.

Most patthelyzet van Görögországban, az egy hónappal ezelőtti parlamenti választás után nem tudott egyik erő sem kormányt alakítani, így most vasárnap megismétlik a választást. Van arra esély, hogy az euróellenes erők nyernek, és az sem kizárt, hogy újra nem lehet majd kormányt alakítani. A piac számol azzal is, hogy a görögök kilépnek az eurózónából.

A trojka - a hitelezők: az Európai Bizottság (EB), az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hármasa - úgy véli, hogy Görögországnak nem sikerül teljesíteni a 130 milliárd eurós második hitelprogramhoz kapcsolódó előírásokat, mert a több mint két hónapja tartó választási kampány alatt leálltak a reformok. Az államháztartási hiány például a január-májusi időszakban 400 millió euróval meghaladta az előírt 10,4 milliárd eurót- írta az FTD.

Uniós körökben többen attól tartanak, hogy az IMF kiszáll a programból, ha Görögország finanszírozási igénye tovább növekedik. Mások arra számítanak, hogy az IMF kitart, ha a magánhitelezők újabb részt engednek el a görög adósságból - írta a lap.

A meghatározó görög pártok mind a megállapodás ellen foglalnak állást. Az újratárgyalásra vonatkozó követeléseket erősíti, hogy Spanyolországban nem kell megszorításokat bevezetni a bankrendszer stabilizálását szolgáló uniós támogatásért cserébe. Ennek nyomán már az ugyancsak külső támogatásra szoruló Portugália is a hitelprogram módosítását sürgeti - emlékeztetett az FTD.