Öntik a pénzt a fiatal termelőknek

Vágólapra másolva!
Új pályázatok indulnak a Darányi Ignác-tervben, júniusban több fontos kiírás is megjelent, illetve megjelenik - közölte V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A napokban várható egyik kiírás keretében összesen 4 milliárd forintot kaphatnak a fiatal mezőgazdasági termelők - mondta el az államtitkár. A fiatal termelők támogatására harmadszor írnak ki pályázatot. Azok a 18 és 40 év közötti gazdák jelentkezhetnek, akik először kezdenek gazdálkodni, megfelelő szakmai tudásuk, végzettségük van, és vállalják, hogy gazdaságukat öt évig egyéni vállalkozóként vezetik - ismertette V. Németh Zsolt.

Egy pályázó legfeljebb 12 millió forint támogatást igényelhet, a kérelmeket július 16. és augusztus 16. között lehet beadni. A vidékfejlesztésért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy az elbírálásnál pluszpontot kapnak például az állattenyésztők és a kertészek, illetve azok, akik tanyán vagy ezernél kisebb lélekszámú településen élnek.

A vidéki turizmus ösztönzésére 6 milliárd forint, az élelmiszer-feldolgozó üzemek fejlesztésére pedig 5 milliárd forint fordítható, ezek a kiírások már megjelentek - hívta fel a figyelmet V. Németh Zsolt.

Az élelmiszer-feldolgozó üzemek fejlesztésére szánt 5 milliárd forintos keretből egyebek mellett a termékszerkezet átalakítására, az élelmiszer-biztonsági és környezetvédelmi feltételek javítására, az energiafelhasználás, valamint az üzemirányítás korszerűsítésére, illetve vágópontok kialakítására kapható támogatás - mondta el az államtitkár. A kérelmek június 22. és július 23. között adhatók be, minimum 2,5 millió, maximum 100 millió forint igényelhető.

A vidéki turizmus ösztönzésére a Leader-egyesületeken keresztül lehet pályázni. A 96 egyesület közül a tárca információi szerint 70 tudja meghirdetni, mert van még kerete - közölte az államtitkár. Támogatás igényelhető falusi szálláshelyek kialakítására, bővítésére, korszerűsítésére, illetve nem üzleti célú szabadidős szálláshelyek fejlesztésére is, például gyermek és ifjúsági táborokra. Szálláshelyhez nem kötődő tevékenységek is támogathatók, így egyebek mellett a lovas-, vadász-, vízi- vagy borturizmushoz kapcsolódó fejlesztések - mondta V. Németh Zsolt. A pályázatokat július 1-31. között lehet benyújtani, egy pályázó legalább 1 millió, de legfeljebb 35 millió forintot kérhet.

A következő hónapokban folyamatosan jelennek meg az újabb pályázatok, a következőt várhatóan az állattartó telepek korszerűsítésére írják majd ki - közölte az államtitkár.