Spanyolországot és Ciprust is leminősítette a Moody's

Vágólapra másolva!
Egyszerre három fokozattal a befektetési ajánlású adósosztályzati sáv alsó szélére minősítette le Spanyolországot szerdán a Moody's Investors Service. A hitelminősítő azzal indokolta a lépést, hogy a spanyol kormány által a bankrendszer feltőkésítésére tervezett 100 milliárd eurós hitelfelvétel tovább emeli az országra nehezedő adósságterhet. A leminősítést Ciprus sem úszta meg: őket rögtön két fokozattal mélyen a spekulatív adósosztályzati sávba minősítette vissza a Moody's.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja, a Moody's az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az eddigi elsőrendű A3-ról - a köztes Baa1 és Baa2 szint kihagyásával - Baa3-ra rontotta a spanyol szuverén kötvénykötelezettség besorolását, és az új osztályzatot is további leminősítés valószínűségére utaló felülvizsgálat alá vette.

Ha a Moody's innen tovább rontja a spanyol államadósság besorolását, azzal Spanyolország ennél a cégnél elvesztené befektetési ajánlású adósosztályzatát.

Korábban a másik két nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings, illetve a Standard & Poor's is megvonta Spanyolországtól az elsőrendű befektetői besorolást.

Ciprus sem úszta meg

Egyszerre két fokozattal, mélyen a spekulatív adósosztályzati sávba minősítette vissza Ciprust szerdán a Moody's arra a véleményére hivatkozva, hogy érdemben megnövekedett Görögország euróövezeti távozásának kockázata. Ciprus kötvénykötelezettségének besorolását az eddigi Ba1-ről - a köztes Ba2 szint kihagyásával - Ba3-ra rontotta, és az új osztályzatot is további leminősítés valószínűségére utaló felülvizsgálat alá vette.