80 milliárdos megszorítás az egészségügyben

Vágólapra másolva!
Az idei közel 280 milliárd forint helyet csak 200 milliárd lesz a jövő évi egészségügyi költségvetésben, ebből gyógyszertámogatásra mindössze 158 milliárd jut a Népszabadság szerint.
Vágólapra másolva!

Az egészségügyi költségvetésen belül jövőre a legnagyobb feszültség a gyógyszerkasszában lesz: az idei 277 milliárd forintos kiadás után jövőre 197-198 milliárdot terveztek - írja a Népszabadság szerdán. A lakossági gyógyszerfogyasztás támogatására mindössze 158 milliárd forint jut, ez alig több mint 43 százaléka annak a 360 milliárdnak, amit 2011-ben az egészségbiztosító gyógyszertámogatásra költött.

A lap információja szerint a "speciális beszerzésű gyógyszerkiadás" soron például jelenleg csak a veleszületett vérzékenység kezelése található; a korábban szintén erre a költséghelyre sorolt enzimpótló orvosságokat - akárcsak a többi nagyon drága terápiát - a járóbeteg-ellátás helyett a kórházakban, a fekvőbeteg-ellátás költségeinek terhére kapják meg.

A lap felteszi-e kérdést, hogy meddig, mivel több intézményvezető is jelezte a Népszabadságnak, hogy az elszámolással egyre több a probléma. Hiába biztosítják a daganatos betegeknek a terápiát, ha az OEP elszámolási hibára hivatkozva nem fizeti ki. A Népszabadság úgy tudja, hogy a költségvetési tervezet szerint a kormány teljesen megszünteti majd az egyedi méltányossági gyógyszertámogatást, ez közel ezer embert érint.