50 milliárd forintot hiteleztünk a kormánynak

Vágólapra másolva!
Májusban 600 milliárd fölé nőtt a lakosság által megvásárolt állampapír-állomány, és egyetlen hónapban sem nőtt annyival, 50 milliárd forinttal az állomány, mint a múlt hónapban.
Vágólapra másolva!

Több mint 50 milliárd forint állampapírt értékesített az állam a kifejezetten a lakosságnak szánt értékpapírokból májusban. Ez 14,5 milliárddal több, mint amennyit az emberek áprilisban megvettek.

Az 50 milliárdos májusi növekmény egyébként rekordnak számít, ez előtt egyetlen hónapban sem nőtt ennél nagyobb mértékben a lakossági állampapír-állomány az ÁKK szerint.

Az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint májusban ismét a Kamatozó Kincstárjegyek állományának növekedése volt kiemelkedő, hisz a teljes mennyiség 38,5 milliárd forinttal több, mint amennyit áprilisban sikerült eladni a lakosságnak. Májusban volt először jegyezhető a Féléves Kincstárjegy, melyből 3,1 milliárdnyi kelt el. Az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek állománya 4,6 milliárd, a közkedvelt inflációkövető Prémium államkötvények lakossági kézben lévő mennyisége 4 milliárd forinttal nőtt az év ötödik hónapjában.

Az első öthavi adatok azt mutatják, hogy kifejezetten a lakosságnak szánt állampapírok állománya 603,1 milliárd forintra emelkedett. Öt hónap alatt 130,5 milliárd forinttal nőtt a lakossági állampapír-állomány. Ebből a növekményéből a Kamatozó Kincstárjegyek állományára 89,4 milliárd, a Féléves Kincstárjegy 3,1 milliárd, az inflációkövető Prémium Magyar Államkötvényre 19,5 milliárd, míg az egy- és kétéves Kincstári Takarékjegyek együttes állományára 18,5 milliárd forint jut.

A kormány áprilisban döntött arról, hogy népszerűsítik az állampapír-vásárlást, minél több embert próbálnak meggyőzni arról, hogy érdemes magyar állampapírba fektetnie a pénzét.