Új jegybanktörvénnyel áll elő a kormány

Vágólapra másolva!
Rogán Antal szerint nem helyes az a gyakorlat, hogy a zárószavazás előtt terjesztenek be érdemi módosító indítványokat az Országgyűlés elé. Ezért a kormány valószínűleg úgy dönt, hogy visszavonják a jegybanktörvény-módosítási javaslatot, és újat terjesztenek be - mondta a Népszabadságnak a Fidesz frakcióvezetője.
Vágólapra másolva!

Két héten belül szavazhat a parlament a jegybanktörvény módosításáról, de nem arról, amelyik jelenleg a képviselők előtt van. "Valószínűleg döntést hoz a kormány arról, hogy visszavonják a jegybanktörvény-módosítási javaslatot, és újat terjesztenek be" - mondta a Népszabadságnak Rogán Antal.

A Fidesz frakcióvezetője hétfőn jelentette ki egy sajtótájékoztatón igényét: a jövőben a zárószavazás előtti módosító indítványok beadása legyen olyan ritka az Országgyűlésben, mint a fehér holló. Rogán szerint, ha egy törvényt az utolsó pillanatban kell módosítani, az arra utal, hogy a törvény előkészítésével, az arról folytatott egyeztetéssel valamilyen baj van, az egyeztetést a legutolsó pillanatra hagyták. "Én ezzel nem értek egyet" - mondta a Fidesz frakcióvezetője.

Arra a kérdésre, miszerint elfogadható-e, hogy a jegybanktörvény-módosítás esetén a zárószavazás előtt terjesztenek be érdemi módosító indítványokat, Rogán Antal a Népszabadságnak úgy reagált: ez nem lenne helyes.

A Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosítását a kormány nevében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nyújtotta be az Országgyűlésnek tíz napja. Eszerint kikerülne a törvényből az a paragrafus, hogy a Magyar Nemzeti Bank megküldi a monetáris tanács napirendjét a kormánynak, és a kormány képviselője szavazati jog nélkül részt vesz a monetáris tanács ülésein.

Szintén kivennék a törvényből azt a bekezdést, amely a monetáris tanács tagjainak súlyos kötelezettségszegés esetén történő felmentését szabályozza, valamint azt, amely a monetáris tanács megszűnéséről rendelkezik az euró magyarországi bevezetése esetén.

Az Európai Központi Bank azonban továbbra is aggályosnak tartja, hogy a monetáris tanács tagjainak száma változtatható, és kinevezhető egy harmadik alelnök. A múlt héten azért nem került sor a zárószavazásra, mert Varga Mihály IMF-főtárgyaló, tárca nélküli miniszter kérte annak elhalasztását.