Orbán miatt rángatózik a forint

Vágólapra másolva!
A Bloomberg hírügynökség összeállítása szerint a hitelkeretről való megállapodás halogatása miatt nem képes stabilizálódni a forint, amely jelentős értékvesztést volt kénytelen elkönyvelni májusban. Elemzők rámutattak, hogy Magyarország áll a leggyengébben a régióban, és a sebezhetőség miatt mielőbb szükség van a hitelkeretre.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök főszerepet játszik abban, hogy jelenleg a forint a világ legvolatilisabb, azaz legváltozékonyabb devizája, mert a magyar kormány hat hónapja nem képes megállapodni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a hitelfeltételekről - írja összefoglalójában a Bloomberg.

Május eleje óta a forint a dollárral szemben 8,6, az euróval szemben 2,9 százalékkal gyengült. Ráadásul a múlt héten január óta nem látott szintre nőtt a forintgyengülést valószínűsítő kereskedői pozíciók aránya. Bern Berg, a Credit Suisse svájci nagybank elemzője szerint a forint értékvesztésére lehet számítani a továbbiakban is. "Az utóbbi hónapokban többször reménykedtek és csalódtak a befektetők, a forint erősödéséhez pedig az kell, hogy megszülessen a hitelkeretről szóló megállapodás" - tette hozzá.

Anne-Francois Bluher, a prágai Komercni Banka elemzője azt nyilatkozta a Bloombergnek, hogy Magyarország a legsebezhetőbb a régiós országok közül. Egyrészt azért, mert a gazdaság teljesítménye nagyban függ a külső kereslettől, és a költségvetési helyzete is gyenge. A cikk idézi az OTP Bank elemzését is, amely szerint az IMF-megállapodás megkötéséig változékony marad a forint árfolyama, ha pedig nem látszik ezen a téren előrelépés, akkor az eladási hullám kialakulása csak idő kérdése.

A cikk rámutat arra, hogy a régióban Magyarországon a legmagasabb az államadósság mértéke. A GDP-hez mért 78,5 százalékos adósságráta messze meghaladja a 43,9 százalékos cseh, illetve az 55 százalékos lengyel adatot. Emellett a befektetői megítélést jelző úgynevezett cds felár 96 bázisponttal emelkedett, miközben a lengyel és cseh cds felára 71, illetve 21 bázisponttal nőtt.