NGM: Magyarország sikersztori

Vágólapra másolva!
A Nemzetgazdasági Minisztérium Jó hírek a Dunánál címmel reagált az Economist múlt heti cikkére, amelyben a brit gazdasági-politikai folyóirat azt írta, "komor olvasmány" a négyéves mandátuma félidejénél tartó magyar kormány bizonyítványa. A minisztérium elismeri, hogy az első negyedéves GDP-adat "kiábrándító volt", ugyanakkor hangsúlyozza, hogy senki sem vonna le következtetést csupán egy negyedév adata alapján. A minisztérium szerint "Magyarország sikersztori".
Vágólapra másolva!

"Magyarország az egyik kiemelkedő sikersztori Európa új peremén, amelyet Közép-Európának hívnak" - jelenti ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), amely a Kormány.hu-n közzétett írásban, Jó hírek a Dunánál címmel reagált az Economist múlt heti cikkére. Az Economist a múlt pénteken Beteg ország a Dunánál címmel közölt cikket Magyarországról, amelyben a kormány eddigi "bizonyítványáról" azt írja: a munkanélküliség 12 százalékhoz, az infláció 6 százalékhoz közelít, a magyar gazdaság pedig a leggyengébb a térségben.

Az NGM angol nyelvű válaszában kiemeli: Magyarország példátlan eredményt ért el, és 2010 óta sikeresen csökkenti GDP-arányos államadósságát. A tárca idézi az Európai Bizottság előrejelzését, miszerint 2010 és 2013 között csak öt európai uniós tagállamnak sikerül csökkentenie adósságát, és ezek közül Magyarország éri el a második legjobb eredményt 3,4 százalékpontos csökkentéssel.

A cikkben az NGM kifejti, hogy a pozitív fejlemény - a nyugdíjrendszer reformjának átalakításából származó egyszeri hatás mellett - a mostani pénzügyi konszolidációnak köszönhető. A tárca hozzáteszi, hogy 2010-ben 4,2 százalék volt a költségvetési hiány, ami 7 százalék lett volna, ha a kormány, júniusi hivatalba lépése után tesz gyors lépéseket. 2011-ben - mivel a kormány folytatta prudens költségvetési politikáját - Magyarország 4,3 százalékos GDP-arányos többletet ért el, amely az Európai Unióban kiválónak számít - emeli ki az NGM.

Nem aggódna az NGM a kiábrándító GDP-adat miatt

A tárca ír arról is, hogy 2012-ben 2,5 százalékos költségvetési hiánnyal számolnak Magyarországon, ezt már az EU is elismeri, és "kimagaslóan pozitív adat" a korábbi magyar és a jelenlegi uniós statisztikákhoz képest. A minisztérium kitér arra is, hogy az első negyedéves GDP-adat "kiábrándító volt", ugyanakkor hangsúlyozza, hogy senki sem vonna le következtetést csupán egy negyedév adata alapján. 2011 utolsó negyedévében az egyik legjobb növekedést produkálta magyar gazdaság, messze túlteljesítve az előzetes várakozásokat - írja az NGM. Hozzáteszik, hogy 2012 második felében további stabilizálódás, 2013-ban pedig erőteljes GDP-növekedés jöhet.

Az NGM szerint a munkaerő-piaci reformoknak köszönhetően a magyarországi lesz Európa egyik legrugalmasabb szabályozása. Kiemelik, hogy az Eurostat adataiból már látszanak is az első eredmények: a foglalkoztatási ráta a 15-64 évesek körében 2010 második negyedévétől 2011 végéig 1,2 százalékponttal emelkedett. "Ez a teljesítmény Magyarországot az EU élvonalába helyezi", különösen azért, mert az Európai Unió átlagában ennél kisebb mértékű volt a ráta emelkedése - olvasható a cikkben. További statisztikák bizonyítják, hogy a magyar gazdaság szerkezete és kilátásai javulnak - hívja fel a figyelmet az NGM. Hozzáfűzi, hogy a svájci IMD versenyképességi rangsorában két helyet tudott előrelépni Magyarország.