Az IMF-vezér szerint három hónap maradt az euró megmentésére

újabb IMF segítség, adósságválság, Orbán-kormány, Christine Lagarde, az IMF igazgatója
Vágólapra másolva!
Ahhoz, hogy az eurót megmentsék, három hónapnál rövidebb idejük maradt, véli az IMF vezérigazgatója, aki szerint a görögöknek be kell fizetniük az adókat. Angela Merkel német kancellár pedig rendkívül erős vezető és bátor nő egy férfiak által uralt világban.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója szerint rendkívül sürgős lépésekre van szükség az euró megmentése érdekében. A CNN amerikai hírtelevíziónak adott, helyi idő szerint hétfői exkluzív interjújában Christine Lagarde úgy vélekedett, hogy mindennek "három hónapon belül" kell bekövetkeznie.

Lagarde a CNN műsorvezetőjének kérdésére válaszolva a magyar származású amerikai milliárdos, Soros György korábbi kijelentését kommentálta, amely szerint Európának három hónapja van az euró megmentésére. Az IMF vezetője elismerően szólt Sorosról, ugyanakkor úgy vélte, hogy bizonyos dolgoknak már rövid idő alatt meg kell történniük. "Jóval rövidebb idő alatt, mint három hónap."

A vezérigazgató megismételte azt a korábbi álláspontját, amely szerint Görögországban elengedhetetlen az adófizetési fegyelem a gazdaság megerősítése érdekében. Egy korábbi interjúban Lagarde már élesen bírálta Athént, felróva az adóbeszedés visszásságait. Most elnézést kért azért, hogy a korábbi nyilatkozat meglehetősen gyújtó hangú volt, és sértő lehetett, ugyanakkor megerősítette: az adók befizetése nélkülözhetetlen eszköz minden ország gazdasági stabilitásának helyreállításához, legyen szó akár Görögországról, akár bármely más államról. A görögöknél hónapok óta sok magánszemély és cég nem fizet adót, arra készülve, és egyben fel is gyorsítva a folyamatot, hogy az ország hamarosan kiléphet az eurózónából, ezért minden fillérre szükségük lesz. A cégek egymásnak sem nagyon fizetnek, nemcsak az államnak.

Az IMF vezérigazgatója nem volt hajlandó jóslatokba bocsátkozni azzal kapcsolatosan, vajon Görögország kilép-e az euróövezetből. Annak a nézetnek adott hangot, hogy ez politikai elhatározás kérdése. Görögországban most hétvégén tartják a választásokat, és van rá esély, hogy a szélsőséges erők jutnak hatalomra, az ország pedig nem tudja máshogy kezelni a válságot, mint hogy kilép az eurózónából. Erre a forgatókönyvre egy ideje már az eurózóna és más országok is készülnek.

A szigorú takarékosság vagy növekedés dilemmájával kapcsolatban Christine Lagarde utalt arra, hogy a jövőben egyes országok esetében enyhíthetik a kemény feltételeket. A költségvetési deficit fokozatos, ugyanakkor állandó csökkentését viszont nélkülözhetetlennek nevezte.

Lagarde elismerően szólt Angela Merkelről, és nem értett egyet azzal a felvetéssel, amely szerint a német kancellárt kevesebb bírálat érné, ha nem nő lenne. Az IMF vezetője Merkelt "rendkívül erős vezetőnek és bátor nőnek" nevezte, aki - mint fogalmazott - szilárdan kitart a férfiak által uralt világban.