Százmilliárd euró erősíti a forintot

Vágólapra másolva!
A spanyol hírek erősítik a forintot. Az euró árfolyama június 11-én reggel 294 forint, a dolláré 232 forint környékén mozgott.
Vágólapra másolva!

Az euró a dollárral szemben kéthetes csúcsra, 1,2669 fölé erősödött, miután az európai kormányok zöld jelzést adtak a 100 milliárd euróra - a spanyol GDP mintegy 10 százalékára - rúgó bankmentő csomagnak. Az áru- és tőkepiacok is pozitívan reagáltak: az olaj hordónkénti ára két dollárral emelkedett, és fölfelé mozdultak az ázsiai tőzsdeindexek is a hétfői kereskedésben. Többen figyelmezettek ugyanakkor arra, hogy sok függ a június 17-ei görögországi parlamenti választás eredményétől, amely meg is fordíthatja a hangulatot.

Spanyolország - Görögország, Írország és Portugália után - a közös pénzt használó blokk negyedik tagja, amely mentőcsomagot vesz igénybe.

Spanyol bankok

A spanyol bankok közül a két legnagyobbat, a Banco Santandert és a Banco Bilbao Vizcaya Argentariát (BBVA) leszámítva a Banco Sabadellről feltételezhető, hogy kezelni képes a helyzetet - mondta a Reutersnek Daragh Quinn, a Nomura International elemzője. A két óriásbank is profitálhat ugyanakkor abból, ha a befektetői bizalom visszatér: az elmúlt 12 hónapban a Santander részvényárfolyama 34 százalékkal, a BBVA-é pedig 30 százalékkal csökkent.

A hitel "csodálatos lehetőség" Spanyolország számára - vélekedett Simon Maughan, az Olivetree Securities szakembere, aki mindazonáltal megjegyezte, félő, hogy Madrid el fogja tékozolni a hitelt. Az összeget nem közvetlenül a bankoknak kellene megkapniuk, az államnak a nem teljesítő eszközöket kellene megvásárolnia, és egy önálló intézményben (rossz bankban) kezelnie - vélekedett az elemző. A rendszer bedőlésével fenyegető rossz hitelek nagyságát 180 milliárd euróra becsülik.

Erősödik a forint is

A pozitív hangulat a hazai devizának is kedvez. Egy euró hétfő reggel fél 8-kor 294,1 forintot ért a bankközi devizapiacon. A dollár árfolyama ez idő tájt 232,2 környékén, utoljára május 22-én látott mélységben is megfordult, a svájci frankot 244,7 forinton jegyezték.