Több ezer hektárt vert el a jég Békésben

Vágólapra másolva!
Több száz hektár dinnyét és két-három ezer hektár szántóföldi növénykultúrát vert el a jég szombaton Békés megye déli részén - tájékoztatta az MTI-t Simonka György, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke, a térség fideszes országgyűlési képviselője.
Vágólapra másolva!

A jég Csanádapácán okozta a legnagyobb károkat, a zivatar sávban tarolta le a település és külterülete termőföldjeit. A legnagyobb veszteség a görögdinnyetermő területeket érintette, a nagy erejű vihar kíséretében lezúduló jégeső mintegy száz hektárt teljesen megsemmisített a térségben. Kritikus a dinnye állapota mintegy ötszáz hektár területen - számolt be Simonka György. Békés megyében 2000-2300 hektár közötti a dinnye termőterülete, a jég tehát több mint 25 százalékát verte el.

A napraforgó, a kukorica és a kalászosok állapota is nagyon rossz. A jégesővel sújtott részeken a kalászos gabonát érte a legnagyobb kár, vannak területek, ahol a jég kiverte a teljes érésben lévő szemek közel ötven százalékát a búzából és az őszi árpából. A jég verte terület nagysága az előzetes becslések szerint több ezer hektárra tehető a térségben - tette hozzá Simonka György.

Dinnyetermelők az MTI-nek úgy nyilatkoztak, hogy az állomány megmentésére kevés az esély, nagyon magas a páratartalom, így a sérült növényhajtásokat azonnal megtámadják a vírusok és a baktériumok. Ezek ellen drága permetezéssel lehetne védekezni, ami azonban jelentős többletköltséggel járna, miközben a termés töredéke lesz az átlagnak.