Sztrájk béníthatja meg a görög választást

Vágólapra másolva!
Egy görög szakszervezet irigykedik a minisztériumi dolgozók fizetésére, ezért sztrájkot hirdetett a jövő heti választások hétvégéjére. Ha beváltják a fenyegetést, akár arra is sor kerülhet, hogy a szavazólapok sem lesznek ott a helységekben a voksolásnál.
Vágólapra másolva!

Sztrájk béníthatja meg Görögországot június 16-17-én, a parlamenti választás hétvégéjén - írta a Portfólió a Handelsblatt német lapra hivatkozva.

A görög önkormányzati alkalmazottak szakszervezete lényegében irigység miatt tervez sztrájkot a választás idejére. Érvelésük szerint igazságtalan, hogy az önkormányzati alkalmazottak kevesebbet keresnek a minisztériumokban dolgozóknál.

A május 6-i választásokon az önkormányzati dolgozók 60 eurót kaptak a többletmunkáért, a belügyminisztériumi dolgozók viszont ugyanezért jóval többet kaptak a szakszervezet szerint.

A német lap azt írta, a kétnapos sztrájk ahhoz vezethet, hogy a választási előkészületekkel sem tudnak elkészülni, például a szavazóhelységeket nem tudják időben berendezni. A Portfólió hozzáteszi, hogy a szakszervezet a májusi választásra is sztrájkot hirdetett, de azt végül nem tartották meg.

A választások tétje, hogy a görögök tudnak-e kormányalakításra képes parlamentet megszavazni. A májusi választást azért kell megismételni, mert egyik parlamenti koalíciós formátum sem tudott többséget szerezni a parlamentben.

A választás két esélyese az Új Demokrácia nevű mérsékelt konzervatív párt, amely a szocialistákkal közösen eddig is kormányzott. A párt lényegében elfogadja azokat a megszorításokat, amelyeket az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap kér a görög mentőcsomagért cserébe. E nélkül a segítség nélkül Görögország pillanatok alatt csődbe kerülne.

A másik esélyes a Sziriza nevű radikális baloldali párt, amely vezetője kijelentette, hogy a megszorításokat tartalmazó hitelprogram egyetlen elemét sem lenne hajlandó megvalósítani kormányra kerülése esetén. Győzelmük esetén ezért szinte biztos, hogy a piac minden bizalmát elveszti Görögországban, és az ország csődbe kerül, amely után távoznia kellene az eurózónából.