Obama: Fel kell tőkésíteni az európai bankokat

Vágólapra másolva!
Az amerikai elnök szerint az európai események hatással lesznek az amerikai gazdaságra is. Barack Obama azt mondta, a fiskális szigort ki kell egészíteni a gazdaságélénkítés eszközeivel.
Vágólapra másolva!

Az európai vezetőknek sürgősen lépéseket kell tenniük az euróövezet stabilizálása érdekében, például a bankok feltőkésítése révén - jelentette ki pénteken Washingtonban Barack Obama amerikai elnök.
Obama szerint az Európai Unió az Egyesült Államok legnagyobb kereskedelmi partnere, ezért az óceán túlpartján végbemenő fejlemények óhatatlanul hatással lesznek az amerikai gazdaságra - és ezzel természetesen az ő újraválasztási esélyeire.

Az amerikai elnök szerint az európai vezetők tudatában vannak annak, hogy a helyzet súlyos, és ez sürgős intézkedéseket kíván, a fiskális szigort ki kell egészíteni a gazdaságélénkítés eszközeivel, különben a gazdaság negatív spirálba kerül.

Washington nem kívánja megmondani partnereinek, hogy mi a teendő, de kész megosztani velük a saját tapasztalatait - mondta az elnök. Szerinte az amerikai bankok az 2009-2010-ben végrehajtott intézkedések következtében stabilabbak az európai pénzintézményeknél.

A küszöbönálló, megismételt görög parlamenti választással kapcsolatban kijelentette: mindenki érdeke, hogy Görögország az euróövezet tagja maradjon. Szavai szerint mindenki megérti majd, ha a görögök a kilépés mellett szavaznak, de a távozást követően a nehézségeik még súlyosabbá válnak.