Az IKEA alapítója a leggazdagabb európai

Vágólapra másolva!
Németek és oroszok uralják a leggazdagabb európaiak listáját, amelyet egy svájci lap állított össze. Az első Ingvar Kamprad, az IKEA svéd alapítója, a második a Zara divatcég spanyol tulajdonosa.
Vágólapra másolva!

Az IKEA bútorgyártó cég alapítója, a svéd Ingvar Kamprad a leggazdagabb európai a Bilan című svájci magazin szerint. A Lausanne közelében élő, 86 éves üzletember 37,5 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, beleszámítva annak az alapítványnak az értékét is, amely az IKEA-vagyon nagy részét kezeli.

A százas lista második helyére a spanyol Amancio Ortega Gano, a Zara divatmárkát forgalmazó üzletlánc alapítója került, a harmadik pedig a német-holland állampolgárságú Brenninkmeijer család (C&A). A földrész leggazdagabb asszonya a L'Oréal-örökös, 89 éves Liliane Bettencourt 20,8 milliárd dollárt érő vagyonával, amellyel a hatodik.

A listán összesen 28 német szerepel, őket az oroszok követik (26-an). Az európai szupergazdagok számát tekintve a harmadik helyen a svájciak és a franciák állnak. Az összeállításban felsoroltak egyharmada Svájcban él, köztük jó néhány külföldi, aki hasznot húz az ottani kedvező adózási feltételekből.