Mindenáron védi a frankot Svájc

Vágólapra másolva!
A legfrissebb adatok szerint a svájci jegybank mindenáron tartja az euróval szemben tavaly felállított árfolyamküszöböt, a devizatartaléka ugyanis áprilisban több mint 60 milliárd frank értékben - több mint 16 ezer milliárd forinttal - emelkedett.
Vágólapra másolva!

A márciusi 237 milliárdról 303 milliárd svájci frankra nőtt a svájci jegybank (SNB) devizatartaléka, ami óriási, 60 százalékos növekedést jelent - derül ki a jegybank csütörötkön közzétett adataiból.

A jelenlegi frankárfolyamon számolva több mint 16 ezer milliárd forint értékű, a magyar GDP több mint felére rúgó növekedés a svájci jegybank devizapiaci vásárlásaival magyarázható. A zürichi székhelyű jegybank ugyanis tavaly szeptemberben bejelentette, hogy a svájci gazdaság számára káros, elsősorban az exportot romboló frankerősödés miatt 1,20-as szintnél nem engedi lejjebb az euróhoz mért frankárfolyamot. Április elején lépett is az SNB, mert a frank euróhoz mért árfolyama a küszöböt jelentő 1,20-as szint alá került. Az elmozdulást látva a svájci jegybank azonnal lépett és visszalökte az árfolyamot a szint fölé. Ezt úgy tudta megtenni, hogy növelte a frankkínálatot, azaz frankot adott el euróért.

A tartalék emelkedése azt jelzi, hogy az eurózóna adósságválságától egyre jobban tartó befektetők folyamatosan öntik a biztonságosnak tartott frankba a pénzüket, pedig a jegybank többször jelezte, mindenáron tartani fogja ezt a szintet. Eddig erre csak kommunikációjával utalt a svájci jegybank, a most megjelent adatok azonban egyértelműen jelzik az SNB elszántságát.

A magyar devizahiteleseknek is jó

A svájci jegybank harca a befektetőkkel a magyar háztartásoknak is kedvező, mert amellett, hogy a forint gyengült az euróval szemben, legalább a frank euróval szembeni erősödése nem növeli a több mint 800 ezer jelzáloghiteles magyar adó törlesztését.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy havonta 300 frankos törlesztéssel járó svájcifrank-alapú hitelnél a csütörtök délelőtti 1,2010-es euró/frank és a 296 forint feletti euróárfolyam alapján 74,1 ezer forint lenne. Ha a svájci jegybank nem védené az árfolyamküszöböt - akkor az euróárfolyamot változatlannak véve mondjuk 1,05-ös euró/frank árfolyam 10 ezer fornittal lenne több.

Korlátlan muníció

A svájci jegybank korlátlan mennyiségű frankot teremthet növelve annak kínálatát, bármilyen külső frankkereslet esetén meg tudja állítani annak erősödését. Ha a piaci szereplők meg is próbálják adott szintet áttörtni, ez nem fog nekik sikerülni a gyakorlatilag végtelen források miatt, és előbb-utóbb nem fogják pénzzel bírni a spekulációt. A másik oldalon ez nem lenne igaz, vagyis a frank gyengülésének megállításánál a jegybank forrásai végesek lennének, mert ott a saját devizáját kellene vásárolnia.

A lépésnek kockázata is van, mert az árfolyamköszöb védelmében beindított franknyomda inflációs nyomást okozhat a gazdaságban, ezért úgynevezett sterilizációt kell alkalmazni, vagyis ki kell vonni a pénzt a piacról. (A pénzkivonásnak költségei vannak, leegyszerűsítve a piacról a jegybankba áramló betétekre fizetett kamat, ez viszont nagyon alacsony szinten van.)