Miattunk is leminősített a Moody's három osztrák bankot

Kilenc EU-s ország adósosztályzatán rontott a Moody's hitelminősítő, adósságválság, pénzügyi válság
Vágólapra másolva!
A közép-európai működési környezet rossz és romlik, ennek tetejében pedig az euróválság is felerősödött, ezek miatt a világ egyik legnagyobb hitelminősítője, a Moody's leminősítette a nagy osztrák bankokat, az Erstét, a Raiffeisent és az Unicredit osztrák ágát.
Vágólapra másolva!

Leminősítette a három legnagyobb osztrák bankcsoportot a Moody's Investors Service, elsősorban a közép-kelet-európai működési környezettel és az euróövezeti válsággal indokolva a lépést.

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportja a Raiffeisen Bank International (RBI) és az UniCredit Bank Austria (UBA) adósság- és betéti besorolásait egy fokozattal, az Erste Group Bank AG (Erste) hasonló osztályzatait két fokozattal rontotta.

A cég közölte azt is, hogy az Erste besorolásaira és hitelkockázati megítélésére negatív kilátás van érvényben, tekintettel a bank kevésbé diverzifikált közép-kelet-európai hálózati berendezkedésére, ami sérülékenyebbé teszi ezt a cégcsoportot az egy-egy országban bekövetkező olyan negatív fejleményekre, mint például a kedvezőtlen és bizonytalan működési kondíciók Romániában és Magyarországon, ahol az Erste jelentős mértékben jelen van.

A Moody's szerint a három nagy ausztriai bankcsoport visszaminősítése általánosságban is tükrözi sebezhetőségüket a fő közép-kelet-európai, illetve az egykori Szovjetunió utódállamaiból álló térségben levő piacaik némelyikére jellemző kedvezőtlen működési kondícióktól, illetve a folytatódó euróövezeti adósságválságból eredő további sokkok növekvő kockázatától.

A hitelminősítő kiemeli azt a véleményét is, hogy bár az osztrák bankok javították tőke- és tartalékpozícióikat, veszteségelviselő kapacitásuk valamely kedvezőtlen forgatókönyv bekövetkezte esetén azonban elmarad sok már európai bankcsoportétól.

A hitelminősítő szerint a növekvő kockázatokat jelzi - különösen a jelenlegi volatilis, bizonytalan környezetben - a legutóbbi időszakban tapasztalt eszközminőség-romlás, beleértve a veszteségeket az osztrák bankok olyan régi piacain, mint Magyarország. Nálunk két kormányzati beavatkozás ütött nagyot a bankokon: a 2010-ben bevezetett bankadó és a 2011 őszén a devizahitelesek számára lehetővé tett végtörlesztés. Ezen egyenként is több tízmilliárdos veszteséget okoztak a hitelintézeteknek.

Sorra rontja a bankok minősítését a Moody's

A cég egyébként az utóbbi időben tömegesen minősíti le az euróövezeti bankokat. A múlt hónap közepén a hitelminősítő például egyszerre huszonhat olasz bankot minősített le, egyebek mellett az egyre rosszabb működési kondíciókra és az ismét recessziós olasz gazdasági környezetre hivatkozva. A Magyarországon is aktív olasz bankok közül az osztályzatrontások az Intesa Sanpaolo Spa-t, illetve az UniCredit-csoportot érintették.

Három nappal később a Moody's tizenhat spanyol bank osztályzatait rontotta le, a spanyol gazdaság gyengeségével, az egyre romló pénzügyi helyzettel, a mind több behajthatatlan hitellel indokolva a lépést. A cég kiemelte azt a véleményét is, hogy romlik a spanyol kormány képessége a bajba jutott hitelintézetek támogatására.