Új pénzre most az Erste fizet a legtöbbet

Vágólapra másolva!
Feltételek nélküli egyéves lekötés esetén 8, új ügyfélnek viszont már 9 százalék feletti kamatot is adnak a bankok.
Vágólapra másolva!

A Bankmonitor.hu bankpiaci helyzetértékeléséből kiderül, hogy az országos hálózattal rendelkező magyar bankok aktuálisan elérhető 20 legjobb ajánlata egyéves bankbetéti forintlekötésre 7,1 százalékos és 9,1 százalékos kamat (EBKM) között mozog.

Ebből 11 ajánlat kínál 8 százalékot elérő vagy meghaladó kamatot. A legjobb EBKM-szint eléréséhez extrafeltételek teljesítése szükséges (új forrást kell biztosítani a banknak, vagy a jövedelmünket a bankba kell érkeztetni), a feltételtől mentes legjobb lekötés 8 százalékos EBKM-mel rendelkezik. Ugyan létezik egy 8,25 százalékos, feltétel nélküli ajánlat is, de az csak nyugdíjasok számára elérhető.

Forrás: Bankmonitor
A képre kattintva nagyobb táblázat nyílik meg! Forrás: Bankmontior.hu

"Egészen május végéig a bankbetéti ajánlatok kondícióinak változásai inkább a kamatok csökkenésével jártak. Május végén a nemzetközi pénzpiaci feszültségek hatására ismét találkozhattunk betéti kamatot emelő bankokkal. A közeljövő kamatalakulása természetszerűen elválaszthatatlan lesz az eurózónát érintő válság aktuális fejleményeitől és a Magyarország IMF-tárgyalásait érintő hírektől" - véli Bonda Balázs.

A magyarországi bankok euróbetétek esetében nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő kamatokat kínálnak. A 10 legjobb ajánlat 2,5 százalék és 4,5 százalék között szóródik, ezekből a feltételek teljesítése nélkül elérhető legkedvezőbb EBKM 3,9 százalékos. Különösen éles a kontraszt az eurólekötéssel elérhető kamatok esetében, ha Németországhoz és Ausztriához hasonlítunk: a két említett országban az 1 százalék feletti betéti kamatok már kedvezőnek számítanak, miközben az infláció 2 százalék közül mozog, és a következő egy évre sem várnak a szakértők jelentős visszaesést a pénzromlás ütemében. Mindez azt jelenti, hogy ezekben az országokban jelenleg negatív reálhozamot lehet elérni a bankbetétekkel.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ugyanakkor 2012 első négy hónapjában 5,6 százalék volt az átlagos infláció, és elemzők az idei év egészére 5,5 százalék körüli éves átlagos inflációval számolnak. Az elemzői előrejelzések szerint az MNB 3 százalékos inflációs célkitűzése várhatóan jövőre sem teljesül - főként az idei adóemelések hatása miatt -, legfeljebb annak közelébe csökken.