Még nincs döntés a települések megkopasztásáról

Vágólapra másolva!
A jövő évi büdzsétervezet szerint a kormány igényt tart az önkormányzatokhoz befolyó illetékebevételekre, és a gépjárműadót is zsebre tenné, ám erről a kormányszóvivői iroda szerint még nem született döntés.  
Vágólapra másolva!

Nem született döntés a kabinet ülésén az önkormányzatok illetékbevételeivel kapcsolatban - közölte a kormányszóvivői iroda.

A kormány részben az [origo] hétfői cikkére reagált, amely szerint a jövő évi költségvetés tervezete szerint a kormány elvonná a helyhatóságoktól az eddig ott hagyott illetékbevételt, és a gépjárműadó-bevétel 60 százalékát is elveheti a központi költségvetés. A kormányszóvivői iroda egyúttal jelezte, kizárólag a kormány döntéseiről informálják a sajtót, értesüléseket nem kommentálnak.

Az már a korábban ismertetett Széll Kálmán-tervből kiderült, hogy a kormány az önkormányzatoknál forrásátrendezésre készül. Ennek oka, hogy az állam oktatási és egészségügyi intézményeket, feladatokat vesz át jövőre a helyhatóságoktól. Ennek mikéntje eddig nem volt ismert, a [origo] birtokába jutott költségvetési tervezet szerint az illetékbevételek elvételével 12 milliárd forintot csatornáz magához az állam jövőre. Tavaly 40 milliárd forint illetékbevétel gazdagította a helyhatóságokat, de idén már csak 12 milliárd forint jut nekik, mert az állam megyei önkormányzati intézményeket vett át, velük együtt pedig a megyei önkormányzatokat megillető illetékbevétel állami bevétellé vált.

A gépjárműadóból is jussot kér az állam. Ez eddig teljes mértékben az önkormányzatokat gazdagította, és az idén 75 milliárd forintot jelent. Ennek a 60 százaléka azonban jövőre már a központi költségvetésbe folyik be, vagyis közel 45 milliárd forintot nyerhet a szabályváltozáson az állam.