A görög euró végére készül Kína

Vágólapra másolva!
Kínai közgazdászok szerint a gazdaságuk elég erős ahhoz, hogy az eurózónában fellépő vészhelyzeteket kezelni tudja, ennek ellenére terveket készítenek a görögök esetleges kilépésének következményeire. Szakértőik szerint a görögök távozása újabb recesszióba döntheti a világgazdaságot.
Vágólapra másolva!

A kínai vezetés válaszokat készít elő a görögök eurózónából való esetleges kilépésének következményeire, vezető kínai közgazdászok szerint ugyanis ez a világgazdaságot újabb recesszióba döntheti - értesült a China Daily napilap. Az információt a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) nemzetközi gazdaságtudományi kutatóintézetének igazgatója, Vang Haj-feng is megerősítette.

Egy neve elhallgatását kérő közgazdász pedig úgy nyilatkozott: tanulmányozzák az esetleges görög kilépés hatását az árfolyammozgásokra, a tőkeáramlásra és a kereskedelemre. A témán a kínai napilap szerint többek közt a pénzügyminisztérium és a kereskedelmi minisztérium dolgozik.

A június 17-re kiírt görög választásnak közvetlen hatása lesz a kínai gazdaságra, ha annak következtében Görögország kilépne az eurózónából - vélik az elemzők. A kínai szakemberek szerint a kilépés mindenekelőtt az Európai Unió országait érintené negatívan, a közösségi gazdasági növekedés mínuszba fordulna emiatt az idén, ráadásul a hosszú távú növekedési kilátásokra is árnyékot vetne. A hatás azonban világszerte, így az Egyesült Államokban, Japánban és Kínában is érezhető lenne - teszik hozzá.

"A kínai gazdaság elég erős ahhoz, hogy eurózónában fellépő vészhelyzeteket kezelni tudja" - mondta Csang Jan-seng, az NDRC akadémiai bizottságának főtitkára. "A következmények kezelhetőek lesznek, akkor is, ha a legrosszabb forgatókönyv következik be, és Görögország elhagyja az eurózónát" - tette hozzá Csang, aki szerint a 2008-ashoz hasonló nagyságú gazdasági ösztönző csomag bevezetésére nem lesz szükség.

Kérdéses a Görögországban beruházó kínai vállalatok sorsa is. A legnagyobbak közt van például a Cosco kínai hajózási konglomerátum, amely 2008-ban 4,2 milliárd euróért 35 évre megvásárolta a pireuszi konténerterminál üzemeltetési jogát.