Soros: Három hónap maradt az euró megmentésére

Vágólapra másolva!
Soros György a német gazdaság zsugorodásával számol, ami negatívan érintheti Görögország jövőben kilátásait is. Az utóbbi hónapokban többször pesszimistán nyilatkozó befektető szerint három hónap maradt az euró megmentésére.
Vágólapra másolva!

Soros György szerint az európai vezetőknek három hónapjuk maradt arra, hogy megmentsék az eurót, a milliárdos befektető egy olaszországi konferencián beszélt erről - közölte a brit BBC hétfőn. Soros szerint a görögök az e havi választáson egy olyan pártnak szavaznak majd bizalmat, amely hajlandó lesz arra, hogy rendezzék az adósságokat az Európai Unióval, ez azonban önmagában nem oldja meg Európa problémáját.

Soros szerint a német gazdaság ősszel visszaesésnek indul, és ez meg fogja gátolni Angela Merkelt abban, hogy tovább támogassa Görögországot, vagyis a következő három hónapban kell meghozni a megfelelő döntéseket az euró érdekében.

Soros szerint az európai vezetők nincsenek tisztában a válság természetével, ami inkább egy banki és versenyképességi probléma, mint adósságkezelési. "Nem csökkentheted az adósságodat a gazdaság zsugorításával, csak növekedéssel" - mondta Soros.

Egy ideje egyre extrémebb, nemcsak az eurózóna, hanem az egész Európai Unió végét jövendölő nyilatkozatokkal borzolja a befektetők idegeit Soros György. Volt, hogy az Európai Uniót a Szovjetunióhoz hasonlította, de Angela Merkel politikáját sem most bírálta először. Pesszimizmusával azonban nincs teljesen egyedül, és a közelmúltban volt a válságnak olyan epizódja, amelyben igaza lett.