Vágólapra másolva!
Hétfőn mégsem szavaznak a jegybanktörvény újabb módosításáról a parlamentben - közölte Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető. A halasztást Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős miniszter kérte, mert a módosítással kapcsolatos nemzetközi kifogások miatt tovább csúszhattak volna az IMF/EU-tárgyalások, és ezt megsínylette volna a forint is.
Vágólapra másolva!

Biztosra vehető a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Rogán Antal szerint az, hogy hétfőn - az eredeti tervekkel ellentétben - nem tartja meg az Országgyűlés a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosítására benyújtott kormányzati javaslat zárószavazását. Rogán az MTI-nek azt mondta, támogatja Varga kérését, és szerinte a frakció is ezt fogja tenni.

Az IMF-EU tárgyalásokat felügyelő tárca nélküli miniszter, Varga Mihály szombaton arra kérte a Fidesz frakcióvezetőjét, hogy fontolják meg a jegybanktörvény hétfői végszavazásának elhalasztását. Varga szerint erre az IMF-EU tárgyalások előkészítése és az elmúlt napok jegybanktörvényt érintő felvetései miatt van szükség.

A jegybanktörvény módosításának már többször nekiveselkedett a parlament, mert az idén januártól érvényes új törvény az Európai Bizottság megítélése szerint nem biztosította a jegybank függetlenségét. Az első változatban - amely a kifogások ellenére életbe lépett - nehezményezték az új jegybankalelnöki poszt létrehozását, a monetáris tanács létszámának bővítését, és azzal sem értettek egyet, hogy a jegybankelnök csak a magyar alaptörvényre tenne esküt. Rogán Antal fideszes képviselő még decemberben több ponton módosította a törvényt, de ez sem volt elég, így Matolcsy György márciusban jelezte, hogy ismét módosítják azt. Az új tervezetet áprilisban terjesztették a parlament elé.

Az Európai Unió és az IMF korábban jelzett kifogásainak egy részét ugyan orvosolja az új törvénytervezet, de az Európai Központi Bank (EKB) és az IMF is jelezte a napokban, hogy ez kevés lesz. Úgy látják, a jegybanki függetlenséget az új törvénnyel sem állítja teljesen helyre a kormányzat, márpedig ennek komoly hatása lehet a közelgő IMF-tárgyalások megkezdésére és sikeres lezárására. Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön kiadott véleményében például azt írta, hogy a javaslat továbbra sem oldja fel az MNB függetlenségével kapcsolatos aggályokat. Az EKB ezért továbbra is aggályosnak tartja, hogy a monetáris tanács tagjainak száma változtatható, és kinevezhető egy harmadik alelnök.

A piac eddig arra számított, hogy június 4-e után elindulhatnak a tárgyalások, ám ha a hétfői zárószavazáson változatlan formában ment volna át a törvény, akkor megint csúszhattak volna, ezt a bizonytalanságot pedig megsínylette volna a forint, és drágábban lehetett volna csak finanszírozni az országot. Minderről bővebben itt olvashat.

Rogán az MTI-nek nyilatkozva vasárnap a problémáról azt mondta, hogy mindenképpen szükségesnek látják a zárószavazás elhalasztását, ezzel lehetőséget teremtve arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap és a kormány meg tudjon állapodni a jegybanktörvény nyitva maradt, vitás kérdéseiről. Természetesen, ha megszületik a kormány és a valutaalap közötti megállapodás, ezeket a szempontokat készen állunk átvezetni a törvényen - tette hozzá. A frakcióvezető tartalmi kérdésekről, azaz arról, melyek a még tisztázandó pontok, nem kívánt nyilatkozni, mondván: többféle szempont elhangzott már ebben a kérdésben, és úgy látja, az Európai Központi Bank és a valutaalap véleménye sem mindenben ugyanaz. Ezt Varga Mihály fogja tisztázni a valutaalappal, és annak megfelelően viszik végig a törvénymódosítást a parlamenten - tette hozzá.