Elhalasztatná a jegybanktörvény végszavazását Varga Mihály

Vágólapra másolva!
Az IMF-EU tárgyalásokat felügyelő tárca nélküli miniszter arra kéri a Fidesz frakcióvezetőjét, hogy fontolják meg a jegybanktörvény hétfői végszavazásának elhalasztását. Varga szerint erre az IMF-EU tárgyalások előkészítése miatt van szükség.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály, az IMF-EU tárgyalásokat felügyelő, kinevezett, tárca nélküli miniszter azt kéri Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetőtől, hogy a képviselőcsoport fontolja meg a jegybanktörvény hétfői végszavazásának elhalasztását. Varga szombaton az MTI-nek azt mondta, hogy az elmúlt napok jegybanktörvényt érintő felvetései, valamint a IMF-EU tárgyalások előkészítése miatt fordult ezzel a kéréssel Rogán Antalhoz.

A jegybanktörvény módosításának már többször nekiveselkedett a parlament, mert az idén januártól érvényes új törvény az Európai Bizottság megítélése szerint nem biztosította a jegybank függetlenségét. Az első változatban - amely a kifogások ellenére életbe lépett - nehezményezték az új jegybankalelnöki poszt létrehozását, a monetáris tanács létszámának bővítését, és azzal sem értettek egyet, hogy a jegybankelnök csak a magyar alaptörvényre tenne esküt. Rogán Antal fideszes képviselő még decemberben több ponton módosította a törvényt, de ez sem volt elég, így Matolcsy György márciusban jelezte, hogy ismét módosítják azt. Az új tervezetet áprilisban terjesztették a parlament elé.

Az Európai Unió és az IMF korábban jelzett kifogásainak egy részét ugyan orvosolja az új törvénytervezet, de az Európai Központi Bank (EKB) és az IMF is a napokban jelezte, hogy ez kevés lesz. Úgy látják, a jegybanki függetlenséget az új törvénnyel sem állítja teljesen helyre a kormányzat, márpedig ennek komoly hatása lehet a közelgő IMF-tárgyalások megkezdésére és sikeres lezárására.

A piaci szereplők eddig arra számítottak, hogy június 4-e után elindulhatnak a tárgyalások, ám ha a hétfői zárószavazáson változatlan formában megy át a törvény, akkor megint csúszhatnak, ezt a bizonytalanságot pedig megsínyli majd a forint, és drágábban lehet csak finanszírozni az országot. Minderről bővebben itt olvashat.