Tízmilliós bírságot kapott a magyar RTL

Vágólapra másolva!
Nem tárgyilagosan hasonlította össze nézettségét az RTL Klub a TV2-ével egy reklámban, ezért a GVH 10 millió forintos bírságot szabott ki a magyar RTL-re.
Vágólapra másolva!

Jogsértő összehasonlító reklámokat tett közzé a Magyar RTL Televízió Zrt. a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint, ezért 10 millió forint bírságot szabott ki a tévére. A GVH közleménye szerint a Magyar RTL-lel szemben annak megvizsgálása miatt indított eljárást a versenyhivatal, hogy az általa közzétett, a saját és a TV2 televíziós csatorna nézettségbeli különbségét összehasonlító reklámjai megfeleltek-e az összehasonlító reklámmal szemben támasztott jogszabályi követelményeknek.

A GVH megállapította, hogy a vizsgált reklámok nem felelnek meg az összehasonlító reklámokkal szemben támasztott tárgyilagosság követelményének, és a fogyasztók megtévesztésére is alkalmasak. A GVH közleménye szerint a két televíziós csatorna közötti nézettségbeli különbséget zsiráfok, hangfalak és limuzinok formájában bemutató reklámok 2011. március 30. és április 16. között jelentek meg több, országos terjesztésű lapban.

A közlemény szerint a bírság összegének megállapításakor a GVH súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy a jogsértő reklámok a fogyasztók széles köréhez jutottak el. Több enyhítő körülményt is mérlegelt a GVH, így például azt, hogy a reklámok rövid ideig jelentek meg.