Rábólintottak az írek a brüsszeli megszorításokra

Vágólapra másolva!
Az írek több mint 60 százaléka támogatta a tagállamok pénztárcáját központi ellenőrzés alá vonó új uniós paktumot. Az egész EU-ban izgultak az ír népszavazás kimenetele miatt.
Vágólapra másolva!

Az írek többsége támogatásáról biztosította az Európai Unió fiskális paktumát - jelentették be pénteken hivatalosan Dublinban. Az országban csütörtökön tartottak népszavazást a költségvetési szigort előirányzó stabilitási paktumról. Péntek délutáni - egybehangzó - jelentések szerint a szavazók 60,2 százaléka igennel voksolt, azaz támogatta a megállapodást. Péntek délutánra a 43 szavazókörzetből 40 eredménye vált ismertté, és a 60,2 százalékot ezt követően közölték.

A szavazás kimenetelét egész Európai Unió feszülten várta. Az eurózóna országai közül ugyanis egyedül Írország kapott esélyt arra, hogy nemet mondjon a Brüsszelből érkező megszorításokra, azaz a tagállamok pénztárcáját központi ellenőrzés alá vonó új uniós paktumra. A gazdasági stabilitást ígérő, de az EU-t évekre gúzsba kötő szigor rémképe lázadó kommunistákat, nacionalistákat és európai liberálisokat kovácsolt meglepő szövetségbe, de valószínűleg ez sem lesz elég, hogy elkaszálják Brüsszel akaratát. Az ír népszavazásról szóló részletes cikkünket itt olvashatja el.